Prosta sałatka z ogórków na zimę
czwartek, sierpnia 27, 2015
Ogórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z ogórków do słoików. Uwierzcie mi, że otworzony słoiczek takich ogórków podczas zimy wzbudzi wielki uśmiech na Waszej twarzy!
Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra.
Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra.
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
5 łyżek posiekanego koperku
1,5 łyżki soli
Zalewa:
1 i 1/3 szklanki octu 6-9%
szklanka cukru
1,5 łyżki soli
10 ziarenek pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Prosta sałatka z ogórków na zimę - przepis:
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie plastry. Użyłem szatkownicy, bo ręcznie zajmuje to sporo czasu, a efekt będzie gorszy.
Następnie poszatkowane ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym zlewamy sok (ogórków nie odciskamy). Następnie do ogórków dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy.
W rondelku mieszamy wszystkie składniki zalewamy i podgrzewamy ciągle mieszając, aż cukier i sól rozpuszczą się. Radzę zalewę nie doprowadzać do wrzenia, bo wtedy na cały dom rozniesie się zapach octu.
Zalewą zalewamy ogórki z koprem i pozostawiamy na 2 godziny. Czas od czasu mieszamy.
Po upływie dwóch godzin ogórki i zalewę równomiernie dzielimy po słoikach.
Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy wkładając je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min.
I sałatka z ogórków na zimę jest gotowa! Możemy ją przechowywać przez ok. 9-12 miesięcy.
Smacznego!
4 comments
jak do piekarnika?
OdpowiedzUsuńTak do piekarnika, to jest taki sposób pasteryzacji przetworów.
Usuńwodę którą odlewamy z ogórków wylewamy czy dodajemy do zalewy
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy ocet zwykły, spirytusowy? Czy lepiej dodać winny? Lub jeszcze inny? ;)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)