Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
piątek, listopada 06, 2015Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej |
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie!
Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera dużo białka i jeżeli jest przygotowana w poprawny sposób jest bardzo soczysta i smaczna, dlatego właśnie użyłem jej do tego przepisu.
Pierś według tego przepisu wychodzi bardzo dobra! Jest bardzo soczysta, pachnąca, idealnie zbilansowana w smaku, ponieważ słodkość miodu zmniejsza ostrość musztardy i danie w całości smakuje superowo! Trudno jest opisać smak tej potrawy, więc zachęcam wypróbować przepis!
Inne przepisy z piersią kurczaka: Pierś z kurczaka w marynacie miodowej, filet z kurczaka w panierce kokosowej, sałatka warstwowa z kurczakiem.
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki:
4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda)
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - przepis:
Do marynaty dodajemy piersi z kurczaka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz w chłodne miejsce. Jeżeli nie mamy czasu to możemy od razu piec, ale jeżeli mamy czasu, to warto zaczekać, bo efekt będzie lepszy.
Zamarynowane piersi zawijamy w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 min, 10 min do końca otwieramy folię, aby piersi zrumieniły się. Po upieczeniu czekamy 7-10 min, aby soki zostały w mięsie i możemy serwować!
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej |
23 comments
Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie - dziś marynuję - jutro piekę. Dzieki za pomysł
OdpowiedzUsuńBoskie...
OdpowiedzUsuńPolecam dodać jeszczę łyżeczkę lub dwie startej skórki cytryny :)
OdpowiedzUsuńCzy jest szansa uzyskać z tego odrobinę "sosu"?;)
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem o co dokładnie chodzi, ale jeśli o tym czy po upieczeniu na dnie brytfanny będzie wydostawszy się sok z filetu, to tak :)
Usuńzrobiłam tę wersję z czosnkiem, proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńPychota zrobilem I polecam jak pociolem na mniejsze kawalki I dodalem jesCze sok z cytryny I jest mega dzieki!!
OdpowiedzUsuńRobiłem je kiedy miałem gości w ubiegłym tygodniu, robiłem je kolejny raz dziś na niedzielny obiad. Niebo w gębie, polecam gorąco. PS: Nie jest sprecyzowane jakim programem piec w piekarniku, ja piekłem góra-dół.
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️
UsuńPrzepis super, ale zdjęcia (dania gotowego) bardzo przepalone. Na skalibrowanym ekranie praktycznie nic nie widać. Polecam przyglądnąć się temu tematowi :) Za przepis bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wyszło pysznie :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtrafiłem na Twój przepis MEGA !!!!!!!!!!!!!!!! Następnym razem dodam odrobinę cytryny :P
OdpowiedzUsuńA miód ma być płynny czy może być ten stały?
OdpowiedzUsuńLepiej, aby byłby płynny, ale nawet jeżeli jest stały, to można krótko go podgrzać i już będzie płynny.
UsuńWitaj :) czy mogę mieć do Ciebie pytanie ? Czy jeśli przygotuję mniejsze porcje piersi to powinnam której je trzymać w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńWitam, jeżeli filety są mniejsze to można piec je o 5-7 min krócej.
UsuńPozdrawiam!
pyszne! polecam:)
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo dobre;)
OdpowiedzUsuńFajnie tez zastapić miód syropem klonowym ;D
OdpowiedzUsuńNa termoobiegu czy na innym rodzaju pieczenia w piekarniku??
OdpowiedzUsuńGóra-dół ;)
UsuńCzy uduszone na patelni wyjdą równie dobre?
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)