Ciasto z czekoladkami Kinder

środa, maja 10, 2017

Ciasto z czekoladkami Kinder

Czasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące się świetnie - ciasto z czekoladkami Kinder. 

Czekoladki Kinder lubię od bardzo dawna, z resztą mało kto może nim się oprzeć 😃 Zrobienie ciasta  na bazie tych czekoladek uważam za bardzo dobry pomysł, bo wyszło naprawdę super! Lekki, mięciutki biszkopt bezglutenowy, łagodna masa ze śmietanki kremówki z czekoladkami Kinder i czekoladowa polewa! Co może być lepiej? Hmmm... chyba nic 😆

Ciasto z czekoladkami Kinder - przepis:

Biszkopt bezglutenowy:

3 jajka
3 łyżki cukru
50 g mączki migdałowej*
Szczypta soli

*50 gram obranych migdałów (Jak obrać migdały?) mielimy w młynku do kawy na mączkę.

Masa z czekoladkami Kinder:

200 g czekoladek Kinder
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody

Dekoracja:

150 g czekolady deserowej lub mlecznej
4 łyżki masła
Czekoladki Kinder

Jak zrobić ciasto z czekoladkami Kinder?



Biszkopt Bezglutenowy:
  • Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Białka oddzielamy od żółtek. 
  • Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy szpatułką (miksera już nie używamy).
  • Do białek z żółtkami przesiewamy mączkę migdałową, dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min.
  • Po upieczeniu dokładnie studzimy.

Masa z czekoladkami Kinder:
  • Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • Czekoladki Kinder kroimy w drobniejsze kawałeczki.
  • Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem ubijamy prawie na sztywno.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia się (mocno nie nagrzewamy), lekko studzimy.
  • Ciągle miksując kremówkę dodajemy rozpuszczoną żelatynę, aż powstanie sztywny krem.
  • Do kremu dodajemy czekoladki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wystudzony biszkopt, wierz równamy. 
  • Wstawiamy tortownicę na 6-8 godzin do lodówki.

Dekoracja:
  • Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej (większą miseczkę ustawiamy nad mniejszym rondelkiem z gotującą się wodą, aby miseczka nie dotykała wody). 
  • Polewą czekoladową polewamy wierzch zimnego ciasta.
  • Dekorujemy wg. uznania czekoladkami Kinder.

Ciasto z czekoladkami Kinder

Ciasto z czekoladkami Kinder


Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)

Podobne przepisy

10 comments

  1. Prezentuje się świetnie, smakuje pewnie mega słodko. :) PS. Jakim aparatem cykasz fotki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne ciasto! Zaraz biorę się do pracy i sobie sama takie przyrządzę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast mączki migdałowej można dać mąkę tortową?

    OdpowiedzUsuń
  4. W składnikach kremu jest wymieniony cukier... Natomiast w przygotowaniu kremu, już nie jest napisane nic o dodaniu cukru 🧐🤔

    OdpowiedzUsuń
  5. Łukasz łobuzie, przepis cudowny.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: