Ciasto z czekoladkami Kinder
środa, maja 10, 2017
Czasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące się świetnie - ciasto z czekoladkami Kinder.
Czekoladki Kinder lubię od bardzo dawna, z resztą mało kto może nim się oprzeć 😃 Zrobienie ciasta na bazie tych czekoladek uważam za bardzo dobry pomysł, bo wyszło naprawdę super! Lekki, mięciutki biszkopt bezglutenowy, łagodna masa ze śmietanki kremówki z czekoladkami Kinder i czekoladowa polewa! Co może być lepiej? Hmmm... chyba nic 😆
Ciasto z czekoladkami Kinder - przepis:
Biszkopt bezglutenowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
50 g mączki migdałowej*
Szczypta soli
Masa z czekoladkami Kinder:
200 g czekoladek Kinder
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
Dekoracja:
150 g czekolady deserowej lub mlecznej
4 łyżki masła
Czekoladki Kinder
Jak zrobić ciasto z czekoladkami Kinder?
Biszkopt Bezglutenowy:
- Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy szpatułką (miksera już nie używamy).
- Do białek z żółtkami przesiewamy mączkę migdałową, dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min.
- Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Masa z czekoladkami Kinder:
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
- Czekoladki Kinder kroimy w drobniejsze kawałeczki.
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem ubijamy prawie na sztywno.
- Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia się (mocno nie nagrzewamy), lekko studzimy.
- Ciągle miksując kremówkę dodajemy rozpuszczoną żelatynę, aż powstanie sztywny krem.
- Do kremu dodajemy czekoladki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wystudzony biszkopt, wierz równamy.
- Wstawiamy tortownicę na 6-8 godzin do lodówki.
Dekoracja:
- Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej (większą miseczkę ustawiamy nad mniejszym rondelkiem z gotującą się wodą, aby miseczka nie dotykała wody).
- Polewą czekoladową polewamy wierzch zimnego ciasta.
- Dekorujemy wg. uznania czekoladkami Kinder.
10 comments
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń❤❤❤
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie, smakuje pewnie mega słodko. :) PS. Jakim aparatem cykasz fotki?
OdpowiedzUsuńDziękuję, Canon 60D 😄
UsuńAle pyszne ciasto! Zaraz biorę się do pracy i sobie sama takie przyrządzę :D
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mączki migdałowej można dać mąkę tortową?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak ;)
UsuńW składnikach kremu jest wymieniony cukier... Natomiast w przygotowaniu kremu, już nie jest napisane nic o dodaniu cukru 🧐🤔
OdpowiedzUsuńJuż poprawione. ;)
UsuńŁukasz łobuzie, przepis cudowny.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)