Buldak - pikantny kurczak z serem

środa, czerwca 07, 2017


 Dziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak" - pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i wszystko to przykryte grubą warstwą łagodnej mozzarelli. Po prostu niebo w gębie! Uwierzcie, że taki pikantny kurczak przypadnie do gustu nawet ludziom, które nie lubią ostrych potraw. Wszystko dzięki temu, że w daniu idealnie są zbalansowane smaki słodkie, pikantne i neutralne.
 Nazwę ,,buldak" możemy przetłumaczyć z Koreańskiego jako ,,Ognisty kurczak" (,,bul" - ogień, ,,dak" - kurczak).


Buldak - pikantny kurczak z serem - przepis:

ok. 1 kg piersi z kurczaka (ok. 2 większe podwójne piersi)
400 g mozzarelli 
Szczypiorek do podania

Pikantny sos:

3-4 łyżki płatków chilli (bardzo ostre) / 1-2 łyżki płatków chilli (mniej ostre)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki sosu pomidorowego 
1/2 szklanki miodu 
2 łyżeczki oleju 
2 łyżki sosu sojowego
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić pikantnego kurczaka z serem ,,Buldak"?


  • Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Kroimy w większą kostkę.
  • Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Siekamy czosnek jak najdrobniej.
  • W dużej misie łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka pasta.
  • Do sosu dodajemy pokrojonego kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek był pokryty sosem. 
  • Kurczaka w sosie przekładamy na patelnię i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min na najmniejszym ogniu. Jeżeli w czasie gotowania, większość sosu wyparuje, to możemy dodać trochę wody (max 100 ml). 
  • Uduszonego kurczaka wraz ze wszystkim sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłem glinianych naczyń). Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min, aż cały ser roztopi się i zrumieni. 
  • Danie serwujemy prosto z pieca, posypane pokrojonym szczypiorkiem.



Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza :)


Podobne przepisy

2 komentarze

  1. O, czyli jednak nawał nauki nie przeszkodził w przyrządzeniu następnej potrawy :). Na dodatek wygląda pysznie. Wyobrażam sobie, ile radości sprawia pan domownikom swoimi kulinarnymi wyczynami :D. Danie wygląda pysznie, a chyba nie jest bardzo trudne w przygotowaniu. Dzisiaj mamy środę. W sobotę zabieram się do gotowania buldaka. Na pewno podzielę się wrażeniami!
    Warszawa pozdrawia Wilno w ten piękny wiosenno-letni wieczór :D
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warte wypróbowania danie 😁 Znika momentalnie! 😆Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Napisz komentarz, dzięki niemu będę bardzo wesoły! :)

Obserwuj bloga: