Domowe wafle
piątek, czerwca 13, 2014
Pyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w rodzinie znikają ze stołu w kilka minut.
Długo czasu zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało.
Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania!
Domowe wafle - przepis:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1 szklanka mleka
szklanka mąki
szczypta soli
Jak zrobić domowe wafle?
- Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników.
- Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko).
- Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki, płaty lub rożki. Odkładamy do przestygnięcia.
Gotowe! Smacznego!
10 comments
Ciekawy przepis i super pomysł :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja powiem,ze waflownicy nie mam ale użyłam twojego przepisu do gofrownicy i wyszły pycha ! ;):)
OdpowiedzUsuńFajnie. Ciasto na wafle i na gofry jest bardzo podbne :)
UsuńWafelki bardzo dobre. Jednak dla mnie za słodkie i trochę ciężkie.
OdpowiedzUsuńSorry, że bawię się w archeologię wykopując post sprzed lat. Ale myślę, że na blogu kulinarnym to nie faux pas, bo przepisy się nie przeterminowują ;) Mam takie pytanie - czy próbowałeś może robić wafle ze słodzikiem, a nie z cukrem? Nie używam cukru, i generalnie nie lubię słodyczy. Ale wafle są jednym z niewielu słodkości, na które czasami mam ochotę. I zastanawiam się, czy wyszłyby z erytrytolem, którego używam jako zamiennika cukru. W większości wypieków erytrytol daje radę, ale np. w biszkopcie się nie sprawdza. Jestem ciekawa, czy w waflach da radę ;)
OdpowiedzUsuńNareszcie ktos wie jask zrobic wafle. A nie jak wiekszosc przepisow "pojdz i kup gotowe wfle" w nie ktorych czesciac tego swiata nie sprzedaja takich rzeczy, complementi
OdpowiedzUsuńAciu Lukasz, jaka moke uzywasz? tortowa, high(chlebowa) gluten czy medium
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki cukru to ile to gram, ja tylko mam 1mass krugs
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)