Domowe wafle

piątek, czerwca 13, 2014

Domowe Wafle

 Pyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w rodzinie znikają ze stołu w kilka minut.
 Długo czasu zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało.

 Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania!


Domowe wafle - przepis:

4 jaja
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1 szklanka mleka
szklanka mąki
szczypta soli

Jak zrobić domowe wafle? 


  • Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników. 
  • Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko). 


  • Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki, płaty lub rożki. Odkładamy do przestygnięcia.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

7 comments

  1. Ciekawy przepis i super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja powiem,ze waflownicy nie mam ale użyłam twojego przepisu do gofrownicy i wyszły pycha ! ;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie. Ciasto na wafle i na gofry jest bardzo podbne :)

      Usuń
  4. Wafelki bardzo dobre. Jednak dla mnie za słodkie i trochę ciężkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sorry, że bawię się w archeologię wykopując post sprzed lat. Ale myślę, że na blogu kulinarnym to nie faux pas, bo przepisy się nie przeterminowują ;) Mam takie pytanie - czy próbowałeś może robić wafle ze słodzikiem, a nie z cukrem? Nie używam cukru, i generalnie nie lubię słodyczy. Ale wafle są jednym z niewielu słodkości, na które czasami mam ochotę. I zastanawiam się, czy wyszłyby z erytrytolem, którego używam jako zamiennika cukru. W większości wypieków erytrytol daje radę, ale np. w biszkopcie się nie sprawdza. Jestem ciekawa, czy w waflach da radę ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: