Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

poniedziałek, stycznia 28, 2019

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

Są dania, które chce się zrobić tuż po zobaczeniu. Tak się stało u mnie! Zobaczyłem pewnego rana w instagramie zdjęcie przecudnych cinnamon rolls. Bez dłuższych zamyśleń pobiegłem do kuchni i rozpocząłem przygotowanie. Trochę pracy z ciastem, chwilka oczekiwania, pieczenie, momencik wykończenia i cinnamon rolls już były pojadane przez domowników. Z pewnością po przeczytaniu przepisu będziecie mieli podobnie.
 Cinnamon rolls, to prawdziwa klasyka amerykańskiego cukiernictwa, a i się nie dziwię, bo zawsze  wychodzą po prostu cudowne! Łagodne ciasto drożdżowe, mocny smak cynamonu i przecudnie pyszna polewa na bazie serka kremowego. Tak przygotowane bułeczki są bardzo mięciutkie, pulchniutkie i leciutkie. Po ukąszeniu topnieją w buzi. Do tego, znikają w mgnieniu oka. 


Cinnamon rolls (amerykańskie bułeczki cynamonowe) - przepis: 

Ciasto drożdżowe: 
600 g mąki pszennej tortowej
400 ml mleka
5 łyżek cukru 
7 g suchych drożdży
Szczypta soli 
100 g miękkiego masła 

Mieszanka cynamonowa: 
150 g cukru trzcinowego 
4 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy korzennej (opcjonalnie) 
50 g masła 

Lukier: 
50 g masła w temperaturze pokojowej
100 g serka kremowego 
5 łyżeczek mleka
125 g cukru pudru

Inne:
Trochę mleka do posmarowania ciasta
Trochę mąki do podsypania stolnicy

Jak zrobić cinnamon rolls? 

  • Rozpoczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Mleko podgrzewamy przez kilka minut do temperatury ok. 35-40 stopni (po włożeniu palca do mleka, musi odczuwać tylko lekko ciepłe mleko. Nie może być gorące). Do mleka wsypujemy cukier i drożdże. Dobrze mieszamy. Odstawiamy w stronę.
  • Do misy wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
  • Mleko z cukrem i drożdżami wlewamy do mąki. Wyrabiamy przez ok. 5-6 min aż otrzymamy elastyczne ciasto. 
  • Do tak przygotowanego ciasta dodajemy bardzo miękkie masło. Zagniatamy jeszcze przez ok. 4-5 min aż masło połączy się z ciastem. 
  • Ugniatamy z ciasta kulę. Przekładamy do misy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-4 godziny, do momentu aż ciasto uroście w 2-2,5 razy.

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

  • W między czasie robimy mieszankę cynamonową. Do cynamonu dodajemy cukier trzcinowy, oraz przyprawę korzenną. Wsypujemy do blendera i mielimy na puder.

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm i wymiarach 60 cm x 35 cm.
  • Masło topimy (ilość z mieszanki cynamonowej). Tak roztopionym masłem smarujemy płat rozwałkowanego ciasta. Na masło, grubą warstwą, rozsypujemy mieszankę cynamonową. 
  • Zwijamy ciasto od strony dłuższego boku. Tak przygotowany walec rozkrawamy na ok. 12 równych części. 
  • Uformowane bułeczki ciasno układamy w formie do pieczenia w odstępach ok. 1-2 cm jedna od drugiej (wcześniej formę posmarowałem masłem i posypałem cukrem). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 min do wyrośnięcia. 

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka kuchennego mlekiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min, aż ładnie się zarumienią.
  • W między czasie przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy mikserem, albo za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego, płynnego lukru. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka.
  • Upieczone cinnamon rolls, jeszcze ciepłe polewamy lukrem. 

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

1 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: