Cinnamon rolls - najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe!
poniedziałek, stycznia 28, 2019Są dania, które chce się zrobić tuż po zobaczeniu. Tak się stało u mnie! Zobaczyłem pewnego rana w instagramie zdjęcie przecudnych cinnamon rolls. Bez dłuższych zamyśleń pobiegłem do kuchni i rozpocząłem przygotowanie. Trochę pracy z ciastem, chwilka oczekiwania, pieczenie, momencik wykończenia i cinnamon rolls już były pojadane przez domowników. Z pewnością po przeczytaniu przepisu będziecie mieli podobnie.
Cinnamon rolls, to prawdziwa klasyka amerykańskiego cukiernictwa, a i się nie dziwię, bo zawsze wychodzą po prostu cudowne! Łagodne ciasto drożdżowe, mocny smak cynamonu i przecudnie pyszna polewa na bazie serka kremowego. Tak przygotowane bułeczki są bardzo mięciutkie, pulchniutkie i leciutkie. Po ukąszeniu topnieją w buzi. Do tego, znikają w mgnieniu oka.
Cinnamon rolls (amerykańskie bułeczki cynamonowe) - przepis:
Ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej tortowej
400 ml mleka
5 łyżek cukru
7 g suchych drożdży
Szczypta soli
100 g miękkiego masła
Mieszanka cynamonowa:
150 g cukru trzcinowego
4 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy korzennej (opcjonalnie)
50 g masła
Lukier:
50 g masła w temperaturze pokojowej
100 g serka kremowego
100 g serka kremowego
5 łyżeczek mleka
125 g cukru pudru
Inne:
Trochę mleka do posmarowania ciasta
Trochę mąki do podsypania stolnicy
Jak zrobić cinnamon rolls?
- Rozpoczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Mleko podgrzewamy przez kilka minut do temperatury ok. 35-40 stopni (po włożeniu palca do mleka, musi odczuwać tylko lekko ciepłe mleko. Nie może być gorące). Do mleka wsypujemy cukier i drożdże. Dobrze mieszamy. Odstawiamy w stronę.
- Do misy wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
- Mleko z cukrem i drożdżami wlewamy do mąki. Wyrabiamy przez ok. 5-6 min aż otrzymamy elastyczne ciasto.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy bardzo miękkie masło. Zagniatamy jeszcze przez ok. 4-5 min aż masło połączy się z ciastem.
- Ugniatamy z ciasta kulę. Przekładamy do misy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-4 godziny, do momentu aż ciasto uroście w 2-2,5 razy.
- W między czasie robimy mieszankę cynamonową. Do cynamonu dodajemy cukier trzcinowy, oraz przyprawę korzenną. Wsypujemy do blendera i mielimy na puder.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm i wymiarach 60 cm x 35 cm.
- Masło topimy (ilość z mieszanki cynamonowej). Tak roztopionym masłem smarujemy płat rozwałkowanego ciasta. Na masło, grubą warstwą, rozsypujemy mieszankę cynamonową.
- Zwijamy ciasto od strony dłuższego boku. Tak przygotowany walec rozkrawamy na ok. 12 równych części.
- Uformowane bułeczki ciasno układamy w formie do pieczenia w odstępach ok. 1-2 cm jedna od drugiej (wcześniej formę posmarowałem masłem i posypałem cukrem). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 min do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka kuchennego mlekiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min, aż ładnie się zarumienią.
- W między czasie przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy mikserem, albo za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego, płynnego lukru. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka.
- Upieczone cinnamon rolls, jeszcze ciepłe polewamy lukrem.
Gotowe! Smacznego!
1 comments
Super przepis. Bułeczki wyszły pyszne. Cudnie.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)