Ciasto podwójnie czekoladowe
czwartek, października 26, 2017Przepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się oprzeć temu, niezmiernie pysznemu ciastu.
Mięciutki biszkopt czekoladowy przykryty grubą warstwą bogatego w smaku, kremowego czekoladowego ganache (krem czekoladowy na bazie śmietanki). W przygotowaniu ciasto jest naprawdę bardzo proste i szybkie.
Jestem pewien, że to ciasto napewno przypadnie Wam do gustu, moim domownikom tak się spodobało, że było zjedzone w pól dnia od zrobienia.
Ciasto podwójnie czekoladowe - przepis:
Ciasto czekoladowe:2 jajka
100 g topionego masła
1/2 szklanki cukru
170 g mąki (1 szklanka 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki mleka
Ganache:
400 g czekolady (50/50 mlecznej i gorzkiej)
350 ml śmietanki kremówki 30-36 %
20 g masła
Jak zrobić ciasto podwójnie czekoladowe?
Ciasto:
- Dno tortownicy o śr. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jajka wbijamy do misy, dodajemy roztopione masło, cukier i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Do osobnej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao.
- Przesiane składniki suche dodajemy do składników mokrych, mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć gęste.
- Po tym dodajemy mleko, kwaśną śmietanę i ponownie krótko mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu całkowicie studzimy, jeżeli jest potrzeba wierzch ciasta równamy (ciasta nie wybieramy z tortownicy).
Ganache:
- W międzyczasie póki ciasto się piecze, czekoladę kruszymy na mniejsze kawałeczki. Przekładamy do miseczki.
- Śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku do momentu, aż śmietanka przy ściance rondla zacznie mocno bąbelkować (50-60 stopni). Śmietanka nie powinna wrzeć!
- Ciepłą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło i odstawiamy na 5 min (nie mieszamy, bo w taki sposób ostudzimy kremówkę).
- Po tym mieszamy ganache, aż do całkowitego połączenia się śmietanki z czekoladą. Najpierw będzie wyglądało, że krem rozwarstwia się, ale dalej mieszając powstanie gładki i lśniący ganache.
- Krem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok, do czasu aż upiecze się i wystygnie ciasto.
Całość:
- Na upieczone i wystudzone ciasto wlewamy ganache.
- Odstawiamy do lodówki na 5-8 godzin, aż krem całkowicie zgęstnieje.
- Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.
Gotowe! Smacznego!
6 comments
Ciasto bomba - i kaloryczna i przepyszna :)
OdpowiedzUsuńBomba, niestety kaloryczna, ale co z tego
OdpowiedzUsuńCzekolada na czekoladzie?
OdpowiedzUsuńPoproszę!
;)
Wygląda przepięknie. A ten środek, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog! Podziwiam twoją pasję do gotowania, fajnie że tak młody chłopak osiąga tak wiele. Samo ciasto prawdopodobnie będzie jednym z moich ulubionych, jestem fanem ciast czekoladowych! :) POWODZENIA ŁUKASZ!
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe słowa 😃
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)