Sernik z budyniem bez pieczenia

czwartek, czerwca 11, 2015

 Już kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem, który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli sernik z budyniem bez pieczenia
 Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania!

Sernik z budyniem bez pieczenia

Sernik z budyniem bez pieczenia

Składniki:


750 g twarogu sernikowego
4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek)
opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g)
3/4 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
200 g śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
50 g masła
rureczki z kremem

Przygotowanie:


 W 6 łyżkach zimnej wody zamaczamy żelatynę i odstawiamy na bok, aż spęcznieje. Po tym doprowadzamy do wrzenia mleko i rozprowadzamy w nim budyń śmietankowy. Budyń studzimy.
 Za pomocą miksera ubijamy ser z cukrem, cukrem wanilinowym, kremówką przez ok. 4 min, masa powinna stać się bardzie puszysta. Po tym dodajemy przestudzone, roztopione masło, ostudzony budyń, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do masy sernikowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
 Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wykładamy folią i na to układamy rureczki z kremem, aby pokryły całe dno. Na rureczki wlewamy masę sernikową, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na 5-6 godz, a najlepiej na noc lub całą dobę.
 Po stężeniu sernik dekorujemy według własnego uznania. Ja udekorowałem sernik kremem na bazie bezy szwajcarskiej (przepis tu).

Sernik z budyniem bez pieczenia


Smacznego!

Podobne przepisy

13 comments

  1. wow te rurki zatopione w serniku to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja myślałam ,że to oliwki ,ups ,super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, efekt jest bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, takiego sernika na zimno to ja jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Wygląda pysznie. Łukasz a co jest na spodzie, bo chyba w składnikach tego "czegoś" nie ma ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z tymi rurkami! Sernik cudnie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Trochę zmodyfikowaliśmy przepis.Wykładamy dno i boki tortownicy herbatnikami i posypujemy górę tartą czekoladą.Przepis świetny.Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie👍

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: