Jak zrobić najlepszą kawę z tygielka?

sobota, listopada 25, 2017

Najlepsza kawa z tygielka. Kawa turecka. Przepis i porady.

Zrobienie dobrej kawy to cała sztuka. Zaczynając od wyboru dobrych ziaren kawy, kończą metodą jej przygotowania i podania, wszystko to odgrywa dużą rolę w jej smaku. Naprawdę uwielbiam kawę, piję ją codziennie i trudno jest mi wyobrazić dzień bez niej. Kto śledzi mnie na Instagramie pewnie już zauważył, że mam słabość do kawy. Można kawę przyrządzić na wiele sposobów. Ja właśnie preferuję kawę przyrządzoną w tygielku. Dla mnie smakuje najlepiej! 

Zrobienie kawy w tygielku prawdopodobnie trwa chwilkę dłużej niż w ekspresie, ale uważam, że smakuje lepiej. No a w dodatku nie wszyscy mają w domu ekspres za n tysięcy, a tygielek za setkę złotych prawdopodobnie ma lub może mieć każdy.

Tradycyjnie w tygielku przyrządza się kawę turecką, ale także można eksperymentować i przyrządzić nie tradycyjną, ale po prostu dobrą kawę, tak jak zazwyczaj robię ja. Dzisiaj podzielę się z Wami jak zrobić dobrą kawę z tygielka, a także jak przyrządzić tradycyjną kawę turecką.
Cały poradnik zrobienia dobrej kawy w tygielku podzieliłem na 3 etapy, a mianowicie na: mielenie kawy, gotowanie, podanie.


Jak zrobić dobrą kawę z tygielka?

Ze świeżo zmielonej wyjdzie najlepiej

Nie będę tu mówił o wyborze gatunku kawy, bo to już pewnie zależy od własnych upodobań. Bez poprawnie zmielonej kawy, trudno będzie zrobić dobrą kawę z tygielka. Najlepszą opcją podczas robienia kawy jest mielenie ziaren kawy w młynku i od razu zagotowanie napoju ze zmielonej kawy. Gdyż już po godzinie od zmielenia kawa traci 30% swoich walorów smakowych.
Podczas przygotowania kawy metodą turecką (czyli w tygielku) mielimy ją na najdrobniejszy pył. W taki sposób podczas długiego parzenia napój najwięcej zdobędzie na charakterystycznie gorzkawo-mocnym smaku. 

Najlepsza kawa z tygielka. Kawa turecka. Przepis i porady.

Kawa już zmielona, ale jak poprawnie ją zagotować w tygielku?

Aby zrobić dobrą kawę należy przestrzegać proporcji. Spotykałem się z różnymi proporcjami kawy a wody podczas gotowania w tygielku. Uważam, że najlepszą proporcją jest 2 łyżeczki z górką świeżo zmielonej kawy na szklankę wody (250 ml), taką właśnie używa się podczas robienia kawy tureckiej.
A teraz cały proces przygotowania. Zmieloną kawę wsypujemy do tygielka i dodajemy 0,5-2 łyżeczki cukru. Tak, jednak dodanie chociażby najmniejszej ilości cukru podczas gotowania w tygielku jest obowiązkowe. Po tym, kawę zalewamy zimną wodą, najlepiej z filtra. Tygielek stawimy na małym ogniu i gotujemy, i tu zaczynamy uważnie obserwować. Podczas gotowania nie mieszamy kawy. W pewnym momencie kawa zacznie się pienić i ,,podnosić". To znak, że należy szybko zdjąć ją z ognia. Gdy piana trochę opadnie, tygielek ponownie stawimy na ogień i czekamy, aż piana ponownie podniesie się, po tym szybko zdejmujemy z ognia.  Taką czynność powtarzamy jeszcze raz. W całości, kawa podczas gotowania ma ,,podnieść się" 3 razy. Pamiętajmy kawa ma tylko lekko się ,,podnosić" nie wolno, aby się zagotowała.

Najlepsza kawa z tygielka. Kawa turecka. Przepis i porady.

Podanie kawy

Jak już mamy ugotowaną kawę należy ją poprawnie podać. Po pierwsze nie podajemy gorącej kawy! Po ugotowaniu zostawiamy kawę w tygielku na 5-6 min, dzięki temu fusy opadną na dno, a kawa będzie przyjemna do picia.
W tradycyjnym przepisie na kawę turecką jest warunek, że serwuje się ją w tz. ,,pół kubku" demitasse, czyli małej, niskiej filiżaneczce. Ja najbardziej lubię serwować w szklanych filiżankach o pojemności 200 ml.
Podczas serwowania obok stawimy mleko w temp. pokojowej i ewentualnie cukier, w razie jeżeli ktoś lubi słodszą kawę. Jeżeli serwujemy tradycyjną turecką, to mleka nie podajemy, tylko cukier.

Najlepsza kawa z tygielka. Kawa turecka. Przepis i porady.

Główne reguły przygotowania dobrej kawy w tygielku:

  • Mielimy kawę w młynku do kawy i używamy świeżo zmielonej.
  • Mielimy ziarna kawy na drobny pył.
  • Nie zapominamy o proporcji.
  • Zalewamy zimną wodą.
  • Gotujemy do 3 ,,podjęć się" kawy.
  • Podczas gotowania nie mieszamy.
  • Nie można kawy zagotować.
  • Serwujemy już lekko przestudzoną kawę.

Najlepsza kawa z tygielka. Kawa turecka. Przepis i porady.

Jak zrobić najlepszą kawę turecką z tygielka? - przepis:

Tradycyjna kawa turecka: 


2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
250 ml wody 
2 łyżeczki cukru (takie proporcje są w tradycyjnych przepisach, jeżeli lubimy mniej słodką kawę dodajemy mniej.)
Przyprawy (cynamon, kardamon)

Sposób przyrządzenia: 

  • Kawę sypiemy do tygielka, dodajemy cukier i zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy, jeśli mamy taką potrzebę.
  • Ustawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż kawa się spieni i zacznie ,,podnosić", szybko zdejmujemy z ognia. Po tym jak piana lekko opadnie wracamy na ogień i powtarzamy tą czynność jeszcze 2 razy.
  • Tak ugotowaną kawę studzimy 5-6 min, aby lekko przestygła, a fusy opadły na dno.
  • Serwujemy. Pamiętajmy kawę turecką serwujemy bez mleka.

Najlepsza kawa z tygielka. Kawa turecka. Przepis i porady.

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

3 comments

  1. Przepis wypróbowany. Kawa wyszła przepyszna. Czuć, że jest świeża. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam kawy mrożone. w lecie smakują wyśmienicie zresztą czasem nawet zdarza mi się w zimie wypić mrożoną kawę:P Jeżeli chodzi o zakup kaw to nie kupuję w marketach wolę zamówić ją na https://cupandyou.pl/ tam mam pewność że jest naprawdę bardzo dobrej jakości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis spodobał mi się .Ja piję kawę z miodem.Wypróbuję z cukrem .Druga kawa będzie z miodem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: