Domowe batoniki Bounty!
środa, października 09, 2019Co powiecie na domowe batoniki Bounty? Czy mogą smakować tak samo dobrze jak te ze sklepu? Uwierzcie mi – TAK!
Kokosowe szaleństwo Bounty pod warstwą kruchej czekolady, które po prostu powala na kolana! Uwielbiam go przyrządzać w domu, bo przygotowanie jest banalnie proste, a smak rewelacyjny. Na dodatek potrzebujemy dosłownie kilku składników.
Takie batoniki można zabrać ze sobą do pudełka. Z pewnością sprawią wiele radości na twarzach dzieci, które ujrzą je w pudełku, a rodzice będą pewni, że dziecko zje o wiele zdrowszy przysmak, niż ten ze sklepu.
Domowe batoniki Bounty - przepis:
100 g masła3/5 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
250 g wiórków kokosowych
200 g czekolady mlecznej lub 50/50 z deserową
Jak zrobić domowe batony bounty?
- Masło i mleko skondensowane podgrzewamy w rondelku do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej misy, a następnie dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Dokładnie mieszamy.
- Keksówkę (u mnie o wymiarach 30x10 cm) wykładamy folią spożywczą. Do formy przekładamy masę kokosową. Lekko ugniatamy i równamy wierzch.
- Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.
- Tak otrzymany i schłodzony deser wydostajemy z keksówki, usuwamy folię spożywczą i kroimy za pomocą mokrego, ostrego noża na 8-10 mniejszych batoników.
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Każdy batonik dokładnie obtaczamy w czekoladzie. Po tym, batoniki studzimy na kratce, ewentualnie usuwamy nadmiar ściekającej czekolady. Serwujemy!
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
3 comments
Moje ulubione batony, takie domowe sto razy lepsze. Super przepis i piękne zdjęcia - aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWspaniały blog- uwielbiam twoje przepisy ! :) Gratuluję i zazdroszczę talentu :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)