Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
środa, grudnia 04, 2019Jednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego! Prawdziwy comfort food – dużo, prosto, sytnie, smacznie!
Przyznam, że lepszej zupy krem z dyni nigdy dotąd nie jadłem! Bardzo lekka, słodkawa, prze kremowa i z cudowną odczuwalną nutką kokosu… słowem – niebo w gębie! Same proste składniki i wykwintny smak, a wszystko dzięki pewnej sztuczce podczas przygotowania dyni. Zobaczcie jakiej.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - przepis:
Pół średniej dyni piżmowej (u mnie ok. 1,5 kg)
1 średnia cebula
1 marchew
1 litr bulionu drobiowego (właśnie bulionu, a nie wody)
15 ml oliwy z oliwek
50 g masła
Puszka mleczka kokosowego
Sól i biały pieprz wedle uznania
Wiórki kokosowe
Pestki z dyni
Jak zrobić najlepszą zupę krem z dyni?
- Wydrążamy miąższ z dyni piżmowej. Kroimy ją w średnią kostkę wraz ze skórką. Nie obieramy skórki, ponieważ ma w sobie bardzo dużo smaku, dzięki temu zupa będzie o wiele intensywniejsza. Jednak jeżeli używamy innej odmiany dyni z grubą skórką, to lepiej ją obrać.
- Cebulę i marchew kroimy w rustykalną kostkę.
- W garnuszku podgrzewamy oliwę i szklimy warzywa przez ok. 5-7 min.
- Po tym dodajemy masło. Gotujemy, ciągle mieszając, przez ok. 10 min.
- Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 min.
- Tak powstałą zupę przekładamy do kielichu blendera, dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprze. W razie jeżeli konsystencja zupy nie odpowiada można ją lekko zredukować na średnim ogniu, lub dodać trochę więcej bulionu.
- Wiórki kokosowe prażymy przez ok. 5 min na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru.
- Zupę serwujemy z kwaśną śmietaną lub mleczkiem kokosowym, prażonymi wiórkami kokosowymi, i pestkami z dyni.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
2 comments
Zupka wyszła super, dziękuje za kolejny udany przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)