Ciastka owsiane bez wyrzutów sumienia
czwartek, marca 26, 2020Dzisiaj przepis na ciastka owsiane bez wyrzutów sumienia, czyli na dosyć zdrową i dietetyczną wersję lubianych przez wszystkich ciastek. Takie ciastka, to prawdziwy wynalazek dla wszystkich, którzy śledzą za sylwetką. Są w nich tylko zdrowe i korzystne dla naszego organizmu składniki, a ciastka smakują obłędnie.
Są naprawdę pyszne, chrupiące i ekspresowe do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki, uformować i zapiec. Chrupkość tych ciastek jest wyjątkowa, zrozumiecie o czym mówię, po tym jak spróbujecie. No i ich aromat, to coś wow - zapach niby granoli, która jest przepełniona setkami nutek orzechów i czekolady.
Jeżeli pominiemy dodatek czekolady, to ciastka będą jeszcze lżejsze. Pamiętajmy, aby nie gonić się za nazwą i nie wyjadać całej brytfanki ciastek w jeden dzień - wszystko z umiarem. Są lżejsze niż te zwykłe, ale nie znaczy, że „bez kalorii” (na ogół, czegoś takiego mało jest w przyrodzie).
Mam dla Was nowinkę, bo pierwszy raz podam tabelę wartości odżywczych przepisu! Karolina, dziękuję za pomóc.
Ciastka owsiane bez wyrzutów sumienia - przepis:
Składniki na 10-12 ciastek:400 g płatków owsianych
2 jajka rozmiaru L lub 3 jajka rozmiaru M
30 g oleju kokosowego
50 g masła orzechowego
2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika
50 g czekolady deserowej
Szczypta soli
- 200 g płatków owsianych mielimy za pomocą malaksera na drobne kawałeczki.
- Olej kokosowy topimy w rondelku na małym ogniu, lub w kuchence mikrofalowej.
- W dużej misie łączymy płatki owsiane, zmielone płatki owsiane, masło orzechowe, jaja, cukier trzcinowy lub słodzik i roztopiony olej kokosowy, dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie wyrabiamy łyżką.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą nawilżonych dłoni formujemy płaskie ciastka i układamy je na papierze do pieczenia. Z podanego przepisu wyszło mi 12 dosyć dużych ciastek owsianych. (jeżeli chcemy zrobić np. 9 ciastek, jak zazwyczaj robię to ja, to tyle i robimy, a pozostałą masę ciastkową zostawiamy w lodówce/zamrażalniku na przyszłość - na wtedy, kiedy będziemy mieli ochotę.)
- Na wierzch ciastek układamy kawałeczki pokruszonej czekolady. Tak powstałe ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-35 min, aż nabiorą ładnego, lekko brązowego koloru, a po całej kuchni rozejdzie się cudowny aromat orzechowy.
- Po upieczeniu studzimy.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)