Chleb pszenny bez wyrabiania
poniedziałek, marca 30, 2020Pieczenie chleba, to trend ostatnich dni, który jeszcze długo nie zniknie. Więc i ja przyszykowałem dla Was przepis na domowy chlebek codzienny bez wyrabiania. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, wystarczy wymieszać składniki łyżką, odstawić do lodówki i po leżakowaniu upiec w mocno rozgrzanym piekarniku. Proste co?
Nawet jak jesteście początkującym w pieczeniu chleba, to jestem pewien, że wszystko się uda. Przepis opisałem bardzo dokładnie, więc każdy da sobie radę. Zwyczajnie, nie ma tu miejsca w którym możecie popełnić błąd. Dodatkowo zdjęcia ułatwiają pracę.
Chleb pszenny bez wyrabiania jest naprawdę cudownie smaczny. Jak czasami mówię na takie wypieki: „jest glutenową chmurką”. Jest bardzo puszysty, napowietrzony, a jednocześnie lekko zwarty, tak jak dobry chleb i z apetycznie zapieczoną skórką, która cudownie chrupie.
Dużą zaletą jest to, że to chleb na drożdżach, więc to jeszcze bardziej ułatwia pracę (chleby na zakwasie wymagają o wiele więcej wysiłku). Smakiem nie przegrywa dla chleba na zakwasie. Chlebek pszenny bez wyrabiania znikł ze stołu z taką samą szybkością jak i na zakwasie, a domownicy byli zachwyceni jego puszystością i lekkim smakiem. Wszystko to dzięki temu, że do ciasta dodaję mleko, które dodatkowo napełnia go białkiem, a białko odpowiada za pulchność wypieków.
W przepisie podaję dwa sposoby pieczenia chleba. Pierwszy sposób to pieczenie w garnku żeliwnym i jeżeli macie taki garnek, to pieczcie w nim. Skórka wychodzi nieziemsko chrupiąca. Jeżeli jednak nie macie takiego garnka, to nie przeżywajcie, można go upiec i na prostej blaszce. Damy radę!
Zabieramy się za przygotowanie!
Chleb pszenny bez wyrabiania - przepis:
350 g mąki pszennej (typ 650-750)
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 ml mleka
175 ml wody
5 g drożdży suchych instant lub 18 g świeżych
Szczypta cukru
1,5 łyżeczki soli (ok. 9 g)
Mąka do podsypania stolnicy
Jak zrobić codzienny chleb pszenny?
- Przygotowanie najlepiej zacząć na noc, bo ciasto musi leżakować dosyć długo w lodówce.
- W dużej misie mieszamy mleko z wodą (jeżeli są zimne, to lekko podgrzewamy do temp. pok.) dodajemy drożdże, cukier i mieszamy. Odstawiamy w stronę na ok. 15 min, aż na powierzchni zjawią się malutkie bąbelki powietrza.
- Dodajemy obie mąki, sól i za pomocą łyżki mieszamy do momentu, aż nie pozostanie surowej mąki i grudek. U mnie to zajęło gdzieś mniej 1 minuty.
- Przykrywamy misę folią spożywczą, lub czystą ściereczką i odstawiamy do lodówki na 12-16 godzin. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Po tym jak ciasto ładnie urośnie, dostajemy z lodówki, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy ładny, okrągły bochenek. Następnie postępujemy zgodnie z tym jaki sposób pieczenia wybieramy.
Ciasto po nocnym leżakowaniu w lodówce jest bardzo elastyczne i ciągnące. |
Sposób pieczenia w garnku żeliwnym:
- Średniej wielkości misę wykładamy czystą ściereczką i dokładnie oprószamy mąką (można też użyć koszyka rozrostowego, ale ja nie mam). Do misy, dolnym łączeniem do góry, przekładamy uformowany bochenek. Odstawiamy na 1-2 godziny, aż ładnie urośnie i dojdzie do temperatury pokojowej.
Uformowany bochenek, w misie ze ściereczką. Łączenie do góry. |
- Kiedy chlebek już dojdzie, to garnek żeliwny wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i mocno nagrzewamy przez ok. 20-25 min.
- Nagrzany garnek, ostrożnie, za pomocą rękawic kuchennych wyjmujemy z piekarniki. Przekładamy uformowany bochenek. Po prostu przewracamy z misy, aż wpadnie do garnka, albo akuratnie ściągamy ze ściereczki. Chlebek musi leżeć łączeniem do dołu.
- Na powierzchni robimy kilka niegłębokich nacięć ostrym nożem, lub żyletką. Może być jedno wzdłuż, lub kilka mniejszych.
- Garnek przykrywamy i pieczemy przez 20 min w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku (funkcja pieczenia góra-dół). Po tym czasie, zdejmujemy pokrywę z garnka, zmniejszamy temperaturę do 220 i podpiekamy jeszcze ok. 15-20 min, aż chlebek ładnie się zrumieni.
Sposób pieczenia bez garnka żeliwnego:
- Uformowany bochenek przekładamy na posypaną mąką blaszkę, przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 1-2 godziny, aż ładnie urośnie i dojdzie do temperatury pokojowej.
- Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni (funkcja pieczenia góra-dół). Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporny pojemnik z gorącą wodą.
- Na powierzchni bochenka robimy kilka niegłębokich nacięć ostrym nożem, lub żyletką.
- Bochenek pieczemy przez ok. 20 min, następnie ostrożnie usuwamy pojemnik z wodą, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze przez 10-20 min, aż chlebek ładnie się zrumieni.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
2 comments
idealny!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)