Jaglane ciasto marchewkowe

sobota, października 15, 2016

Jaglane ciasto marchewkowe

 Już dawno udowodniono, że marchewka idealnie pasuje do ciast, deserów i przeróżnych słodyczy. Ma bardzo ciekawy słodkawy, lekko gorzki smak, który idealnie wykrywa wszystkie swoje walory smakowe w ciastach.
 Dziś mam dla was jedno z najlepszych ciast marchewkowych jakie udało mi się zrobić - jaglane ciasto marchewkowe! Jest naprawdę wyjątkowe, bo smakuje inaczej niż tradycyjny ,,carrot cake" (ciasto marchewkowe), a tak naprawdę wyszło przez przypadek. Miałem robić sernik marchewkowy, którego przepis planowałem przez długi czas, ale gdy zrobiłem dżem marchewkowy (długo duszona marchewka z cukrem) zrozumiałem, że twaróg na sernik jest zepsuty... Trzeba było znaleźć jakieś wyjście i dałem pełną wolę wyobraźni, użyłem z tych składników jakie miałem pod ręką i w końcu jak już wspomniałem wyszło jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek robiłem!
 Ciasto składa się ze spodu herbatnikowego i łagodnego ciasta marchewkowego z dodatkiem kaszy jaglanej. W połączeniu smakują po prostu wybornie! Może trzeba trochę poczekać podczas robienia dżemu marchewkowego, ale naprawdę warto, aby później otrzymać tą łagodną strukturę jaglanego ciasta marchewkowego.


Jaglane ciasto marchewkowe na spodzie herbatnikowym - przepis:

Masa marchewkowa (dżem marchewkowy):


500 g marchewki (masa po obraniu)
50 g masła
100 g cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (Przepis na domową TU)

Spód:


150 g herbatników
50 g masła

Ciasto marchewkowe:

Cała wcześniej przygotowana masa marchewkowa
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
100 g cukru
2 jajka
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
0,5 szklanki mąki pszennej (można dowolnej, ale z pszenną wychodzi najlepiej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki ciepłej wody

*0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej zalewamy 1,5 szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15-20 min.

Jak zrobić jaglane ciasto marchewkowe?

  • Rozpoczynamy od zrobienia masy marchewkowej. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lub mielimy w malakserze.
  • W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i startą marchewkę. Gotujemy, czas od czasu mieszając, na średnim ogniu przez ok. 20 min. Po tym dodajemy cynamon, przyprawę korzenną, 2 szklanki wody (500 ml)  i dusimy pod przykryciem na małym ogniu kolejnych 30 min, aż woda odparuje. Po tym lekko studzimy.
  • Zabieramy się za zrobienie ciasta marchewkowego. Miękkie masło kręcimy z cukrem przez ok. 3 min. Dodajemy jajka, przestudzoną masę marchewkową i miksujemy przez chwilkę. Dodajemy mąkę, kaszę jaglaną, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy ciepłą wodę, mieszamy.
  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Robimy spód herbatnikowy. Herbatniki mielimy w malakserze na bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż kruszonka będzie przypominała mokry piasek. Kruszonkę przekładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 7-8 min. 
  • Na upieczony spód herbatnikowy wlewamy gotowe ciasto marchewkowe i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 35-40 min. 
  • Jaglane ciasto marchewkowe studzimy i serwujemy posypane cukrem pudrem.

Jaglane ciasto marchewkowe

Jaglane ciasto marchewkowe

Jaglane ciasto marchewkowe

Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)


Podobne przepisy

6 komentarze

  1. Pięknie się prezentuje, i to na takim wspaniałym jesiennym tle (gdzie Ty dorwałeś takie piękne słońce, bo u mnie tylko deszcz? ). Podoba mi się nawet sama idea dżemu marchewkowego :) U mnie na blogu trwa właśnie Linkowe Party - zapraszam do dodania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Właśnie, że słońca nie było, było dosyć pochmurno, to tylko wielka moc obróbki zdjęć ;)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: