Ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem
środa, listopada 02, 2016
Jesień, to sezon na jabłka i nawet nie wyobrażacie jak jest wstyd przyznać, że tylko na początku listopada upiekłem pierwsze ciasto z jabłkami w sezonie. Było to ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem. Solony karmel już od dawna jest bardzo uwielbianym przez mnie składnikiem i to właśnie on czyni z prostego ciasta wyborny deser. Przygotowanie tego ciasta, to dosłownie chwila czasu, a wypiek tak przypada wszystkim do gustu, że znika naprawdę szybko.
Te ciasto naprawdę spodoba się osobom, które lubią gdy w cieście jest więcej jabłek, niż ciasta. Lecz wiadomo, że w ciastach z dużą ilością jabłek często powstaje zakalec... Z tym ciastem tego nie będzie! Wystarczy pamiętać, aby użyć jabłek bardziej suchych, które pasują do wypieków i dokładnie odmierzać wszystkie składniki.
Ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem - przepis:
Ciasto z jabłkami i orzechami:
400 g jabłek odmiany pasującej do wypieków100 g orzechów włoskich
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
100 g roztopionego masła
0.5 szklanki mleka
Szklanka mąki (170g) + 3 łyżki do jabłek
2 łyżeczki sody + 2 łyżki soku z cytryny lub octu (można użyć 3,5 łyżeczek proszku do pieczenia)
1 łyżeczka cynamonu
- Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Umieszczamy w misie, dodajemy posiekane orzechy, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby mąką obtoczyła jabłka. Odstawiamy w bok.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy cienką warstwą mąki.
- Jaja, roztopione masło, cukier umieszczamy w misie i ubijamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy mleko i ponownie ubijamy.
- Do składników mokrych przesiewamy mąkę, cynamon i mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.
- Sodę zalewamy sokiem z cytryny/octem, mieszamy i dodajemy do ciasta.*
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przyszykowanej keksówki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 75-90 min do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto studzimy.
*Jeżeli używamy proszku do pieczenia, to należy go przesiać razem z mąką i cynamonem.
Solony karmel:
Szklanka cukru (200 g)
80 g masła
3/4 szklanki śmietanki 30-36%
1/2 łyżeczki soli morskiej
- Cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem i topimy, ciągle mieszając na średnim ogniu, aż będzie płynny i nabierze ładnego bursztynowego koloru.
- Po tym do roztopionego cukru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż się roztopi.
- Dodajemy śmietankę kremówkę i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu karmelowego. Zdejmujemy z ognia.
- Do sosu dodajemy sól morską i przelewamy do miseczki/pucharka. Studzimy.
- Przygotowanym sosem polewamy ciasto i serwujemy.
Smacznego!
4 comments
wygląda przepysznie i ten rozlany karmel... niebo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Solony karmel, to moja słabość <3 :D
UsuńJabłka i ten solony karmel, mmm... Musiało smakować bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Tak i smakowało :D
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)