Idealne domowe tortille
wtorek, kwietnia 05, 2016Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba. Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów. Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już nigdy nie będziecie używać kupowanej. Tortilla według tego przepisu wychodzi bardzo miękka, elastyczna i mega smaczna. W dodatku do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników, które z pewnością są w każdym domu zawsze :)
Idealne domowe tortille - przepis:
Składniki:
350 g mąki (2 szklanki)
160 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Jak zrobić idealne domowe tortille?
Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto.
Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki.
Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (prawie przezroczysty) i za pomocą talerza o wybranej średnicy (u mnie 20 cm) wykrawamy ładne koło. Ze skrawków także robimy jedną lub czasami nawet dwie tortille.
Przygotowane placki układamy jeden na drugim posypując każdy odrobiną mąki.
Tak przygotowane placki smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Kiedy na placku pojawią się bąble, to znak że należy go obrócić. Po obróceniu smażymy tylko kilka sekund ok. 30-40.
Tak usmażone placki układamy na talerz jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. Jeżeli nie przykryjemy ściereczką, to tortille będą bardzo suche i nie będą elastyczna.
Tak przygotowane tortille można przechowywać przez ok. 2-3 dni w woreczku i nadal będą mięciutkie i elastyczne.
Smacznego!
13 comments
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDomowa nie ma sobie równych. W szczególności, że te sklepowe zawierają tonę ulepszaczy...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nigdy nie robiłam domowych tortilli ale widzę że to banalnie proste i pewnie mega smaczne;)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że smażymy na suchej patelni? Czy mąka w przepisie to pszenna zwykła?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Atessa Wurm
Tak na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Mąka pszenna 😄
UsuńPozdrawiam 😊
Łyżka soli czy łyżeczka?
OdpowiedzUsuńŁyżeczka, trochę poplątałem 😅
UsuńRobiliśmy dzisiaj tortille z tego przepisu - są świetne! Dzięki za przepis! :D
OdpowiedzUsuńGorąca woda czyli jaką temperatura? :)
OdpowiedzUsuńSama wypróbuję dzięki za przepis😀😀
OdpowiedzUsuńUwolniłeś nas od kupnych tortilli! przeczytaliśmy , zrobił syn lat 13 i zjedliśmy .Pycha . Wielkie dzięki.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię! Wyglądają niesamowicie.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)