Sos pomidorowy do pizzy
czwartek, października 06, 2016Zrobić dobrą pizzę nie jest łatwo. Najpierw trzeba trochę popracować podczas zagniatania ciasta (ulgę mają ci, którzy posiadają robota kuchennego), następnie należy zrobić dobry sos pomidorowy, no i w końcu zostaje poprawnie ją upiec. O tym jak zrobić dobre ciasto i jak upiec pizzę już pisałem, dziś opowiem o tym jak zrobić pyszny sos pomidorowy do pizzy!
Sos pomidorowy, to drugi wg. ważności składnik pizzy (pierwszym jest ciasto). Można użyć ketchupu, kupowanego sosu pomidorowego, rozprowadzonego w wodzie przecieru (żadnego z tych pewnie nie polecam, ale można), ale najlepiej smakuje zrobiony w domu sos pomidorowy.
Sos wg. tego przepisu wychodzi naprawdę dobry, a pizza z nim staje się o niebo lepsza! Gęsty, pachnący, dobrze doprawiony, no i łatwy do zrobienia.
Najlepiej do przygotowania sosu użyć pomidorów z puszki. Robiłem kilkakrotnie ze świeżymy i efekt nie był taki dobry, a w dodatku na dużo więcej pracy podczas przygotowania.
Sos pomidorowy do pizzy - przepis:
Składniki:
800 g pomidorów z puszki (najlepiej już pokrojonych, bez skórki)
2 średnie ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka cukru
Jak zrobić idealny sos pomidorowy do pizzy?
- Czosnek kroimy w plasterki.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek i suszone oregano. Smażymy na średnim ogniu 2-3 min.
- Po tym dodajemy pomidory z puszki.
- Dodajemy sól, pieprz, cukier i dusimy bez przykrycia, czas od czasu mieszając przez ok. 25-35 min, aż sos zgęstnieje.
- Jeżeli chcemy jednolity sos, to możemy go przetrzeć przez sito, ale ja wolę sos nie przetarty, bo taka jego konsystencja bardziej mi odpowiada.
9 comments
Chłopaku wielkie wow, jestem pod wrażeniem twojego bloga, tak mądrze i dojrzale piszesz. Piękne zdjęcia👍
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😄
UsuńWidzę, że u Ciebie też domowy sos pomidorowy do pizzy :) Ja robię bardzo podobny, też z pomidorów z puszki, ale z dodatkiem cebulki. Lubię taki sos, ale jednocześnie uważam, że nic się nie stanie, jak użyjemy przecieru. Sama tak robię jak mam mało czasu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pewnie, jeżeli zależy na czasie, to można użyć z przecieru, ale wg. mnie pizza z tradycyjnym sosem pomidorowym smakuje o niebo lepiej 😄
UsuńPozdrawiam 😊
Sos petarda xD
OdpowiedzUsuńNajlepszy sos do pizzy jaki jadłam!!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis na sos i ciasto pizza.
OdpowiedzUsuńPiękny przejrzysty blog.
OdpowiedzUsuńWitam .. A czy można sos zblendować czy konsystencja będzie za rzadka? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)