Domowa masa makowa

czwartek, grudnia 01, 2016

Domowa masa makowa

Na święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak, czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można ją kupić prawie w każdym sklepie, ale jak wie każdy, ta ze sklepu smakuje okropnie... dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić masę makową w domu. W odróżnieniu od sklepowej smakuje i pachnie cudownie. Duża ilość bakalii, orzechów i miodu, to właśnie to, dlaczego robię ją tylko w domu.

Zrobienie takiej masy makowej zajmuje sporo czasu, w dodatku ten proces jest dość trudny, ale naprawdę warto, bo efekt jest cudowny. Z tego przepisu wychodzi jej dosyć sporo, z pewnością wystarczy na kilka makowców, dziesiątkę drożdżówek i jeszcze pozostanie wam trochę do zajadania łyżką.


Domowa masa makowa - przepis:

600 g maku
150 g rodzynek
150 g suszonej żurawiny
50 g suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczy
150 g pestek słonecznika
400 g mieszanki orzechów ( u mnie 150 g włoskich, 150 migdałów i 100 ziemnych)
150 g masła
1-1,5 szklanki miodu (warto regulować wg. własnego upodobania)


Jak zrobić domową masę makową?

  • Mak płuczemy na sicie pod zimną wodą, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 40 min.
  • Ugotowany mak odsączamy na wyścielonym gazą sicie i odstawiamy na 20 min, aby wszystka woda ściekła.
  • W między czasie siekamy orzechy w mniejsze kawałki. 
  • Odsączony mak mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia przez najdrobniejsze sitko (tzw. makowe). Ja takiego drobnego sitka niemam, dlatego zawsze mielę mak za pomocą blendera ręcznego z nasadką miksującą, efekt jest bardzo podobny.
  • W rondelku topimy masło. Po tym dodajemy miód (1 szklanka), bakalie, pestki słonecznika, orzechy i ciągle mieszając podgrzewamy przez ok. 2-3 min.
  • Masę bakaliową dodajemy do zmielonego maku, mieszamy. Sprawdzamy czy masa jest dostatecznie słodka. Ja do swojej dodałem dodatkową pół szklanki miodu (miód wcześniej podgrzałem w rondelku).
  • Domowa masa makowa gotowa! Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Możemy ją zrobić przed 3-4 tygodni do świąt i przechowywać w zamrażalniku.

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)

Podobne przepisy

1 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: