Ciasto Makowa Panienka
czwartek, grudnia 08, 2016
Ciasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasta biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego!
Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni.
Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis:
Biszkopt:8 białek
4 żółtka
szklanka cukru
150 g maku
100 g mączki migdałowej*
100 g wiórków kokosowych
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Poncz:
Szklanka wody
1/3 szklanki cukru
2 łyżki brandy
Budyniowy krem kokosowy:
750 ml mleka
4 żółtka
5 łyżek cukru (ok. 0,5 szklanki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
40 g wiórków kokosowych
150 g masła w temperaturze pokojowej
Dekoracja:
60-100 g wiórków kokosowych
*Obrane ze skórki migdały mielimy w maszynce do kawy na mączkę.
Jak zrobić ciasto ,,Makowa Panienka"?
Biszkopt:
- Blaszkę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Po tym stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka. Za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników.
- Do osobnej miseczki przesiewamy mączkę migdałową, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe, mak i mieszamy do połączenia się składników.
- Do białek z żółtkami w trzy podejścia dodajemy składniki suche. Mieszamy bardzo ostrożnie za pomocą łyżki, miksera nie używamy.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu studzimy.
- Cukier i wodę gotujemy w rondelku na małym ogniu przez ok. 5-6 min, aż powstanie syrop.
- Do syropu dodajemy brandy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Budyniowy krem kokosowy:
- Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż ładnie zbrązowieją.
- W misie łączymy ze sobą żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka.
- Pozostałe mleko, wraz z cukrem, doprowadzamy do wrzenia.
- Połowę gorącego mleka wlewamy do żółtek, energicznie mieszamy i wracamy do rondelka z gotującym się mlekiem.
- Ciągle mieszając gotujemy, aż powstanie nam gęsty budyń. Po tym dodajemy prażone wiórki kokosowe. Budyń kokosowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Kiedy budyń całkowicie wystygnie, masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, aż stanie się puszyste i pobieleje, po tym po trochę na raz dodajemy budyń kokosowy. Miksujemy do powstania gładkiego kremu kokosowego.
Całość:
- Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty.
- Każdy blat lekko nasączamy ponczem.
- Pierwszy blat biszkopt umieszczamy w formie w której piekliśmy ciasto (najlepiej formę wyścielić folią spożywczą). Na to wykładamy prawie cały krem (zostawiamy 4-5 łyżek) i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.
4 comments
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Ciasto jest pyszne 😄
UsuńWłaśnie szukałam przepisu na ciasto w takim stylu :) Musi smakować nieziemsko! Na pewno wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Marta z Wyplatanek
Czy do biszkoptu dodaje się tylko 4 żółtka reszta do kremu ?
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)