Solony karmel - przepis
czwartek, listopada 10, 2016
Solony karmel, to ostatnio jeden z moich ulubionych dodatków! Dodaję go prawie wszędzie, czy to do ciasta, dziecięcego jedzenia w słoiczku (tak, tak... 16 letni chłopak, ale uwielbiam dziecięce jedzenie ze słoiczka :D ),kawy, kaszy lub po prostu jem go łyżką.
Może się wydać, że słodki karmel i sól, to składniki nie do połączenia, ale naprawdę się mylicie! Przecież gdy robimy ciasta zawsze dodajemy odrobinę soli, aby podkreślić słodycz ciasta i jego smak. W karmelu grą taka samą rolę jak i w ciastach, tylko smak soli w karmelu jest trochę bardziej wyczuwalny.
Na ogół nie lubię po prostu karmelu, bo wtedy jest zbyt słodki i nie mogę go wcale jeść... tylko i wyłącznie karmel słony!
Jeżeli nie próbowaliście wcześniej solonego karmelu, to biegnijcie do kuchni i zróbcie, przecież jest tak pyszny i prosty w przygotowaniu. Piszcie w komentarzach do czego zazwyczaj dodajecie solony karmel, może zdradzicie mi jakieś dotąd nieznane połączenie :D
Solony karmel - przepis krok po kroku:
Składniki:
200 g cukru (szklanka)
70 g masła
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30-36%
1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić solony karmel?
- Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu, ciągle mieszamy łyżką. Cukier zacznie się krystalizować.
- Po jakimś czasie cukier zacznie topić się. Będą w nim powstawały grudki.
- Po upływie kilku minut gotowania, karmel nabierze ładnego, brązowego* koloru. W ten moment dodajemy zimne masło i mieszamy, aż wszystko się połączy. Zmniejszamy ogień do minimalnego.
*Należy uważać, aby nie spalić karmelu, bo wtedy będzie bardzo gorzki. Jak tylko nabierze koloru odrazu dodajemy masło i gotujemy na najmniejszym ogniu.
- Po tym wlewamy śmietankę kremówkę, mieszamy do połączenie się składników.
- Dodajemy sól (najlepiej morską), mieszamy i po ostudzeniu, karmel jest gotowy do jedzenia. Jeżeli widzimy, że jest zbyt rzadki, to możemy chwilkę pogotować, aż nabierze pożądanej konsystencji (warto pamiętać, że po wystudzeniu karmel gęstnieje).
11 comments
Nigdy nie jadłam takiego karmelu. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Przepis i składniki naprawdę proste, więc warto spróbować 😄 Napewno przypadnie do gustu 👌🏼
UsuńA ja uwielbiam taki słony karmel jako dodatek do lodów - cudo! :)
OdpowiedzUsuńOjjj, jak mogłem tego nie wymienić w przepisie 😂 Razem z lodami, po prostu bomba! ❤️
UsuńMniam uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńKocham solony karmel! I najlepiej mi smakuje na lodach :)
OdpowiedzUsuńP.s. Koniecznie dodaj swój przepis do mojego Linkowego Party - http://www.chilliczosnekioliwa.pl/2016/11/jak-stworzyc-portfolio-fotograficzne.html
Już dodany <3 Dziękuję :)
UsuńDoskonały dodatek!
OdpowiedzUsuńJa też mogłabym tak wyjadać łyżeczką ze słoiczka...mniam..muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńSuper! Napewno skorzystam z przepisu. Tak swoją drogą ja też uwielbiam jedzonko ze słoiczków dla dzieci. Przecież one są takie dobre! ��
OdpowiedzUsuń33 yr old Database Administrator II Hermina Becerra, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like Class Act and Sudoku. Took a trip to The Four Lifts on the Canal du Centre and drives a RX. pojawiaja sie na tej stronie
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)