Ciasto podwójnie czekoladowe

czwartek, października 26, 2017

Ciasto podwójnie czekoladowe

Przepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się oprzeć temu, niezmiernie pysznemu ciastu. 
Mięciutki biszkopt czekoladowy przykryty grubą warstwą bogatego w smaku, kremowego czekoladowego ganache (krem czekoladowy na bazie śmietanki). W przygotowaniu ciasto jest naprawdę bardzo proste i szybkie.
Jestem pewien, że to ciasto napewno przypadnie Wam do gustu, moim domownikom tak się spodobało, że było zjedzone w pól dnia od zrobienia. 

Ciasto podwójnie czekoladowe - przepis:

Ciasto czekoladowe:

2 jajka
100 g topionego masła
1/2 szklanki cukru
170 g mąki (1 szklanka 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki mleka

Ganache:

400 g czekolady (50/50 mlecznej i gorzkiej)
350 ml śmietanki kremówki 30-36 %
20 g masła

Jak zrobić ciasto podwójnie czekoladowe?

Ciasto:
  • Dno tortownicy o śr. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Jajka wbijamy do misy, dodajemy roztopione masło, cukier i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
  • Do osobnej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. 
  • Przesiane składniki suche dodajemy do składników mokrych, mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć gęste.
  • Po tym dodajemy mleko, kwaśną śmietanę i ponownie krótko mieszamy.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu całkowicie studzimy, jeżeli jest potrzeba wierzch ciasta równamy (ciasta nie wybieramy z tortownicy).
Ganache:
  • W międzyczasie póki ciasto się piecze, czekoladę kruszymy na mniejsze kawałeczki. Przekładamy do miseczki.
  • Śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku do momentu, aż śmietanka przy ściance rondla zacznie mocno bąbelkować (50-60 stopni). Śmietanka nie powinna wrzeć! 
  • Ciepłą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło i odstawiamy na 5 min (nie mieszamy, bo w taki sposób ostudzimy kremówkę).
  • Po tym mieszamy ganache, aż do całkowitego połączenia się śmietanki z czekoladą. Najpierw będzie wyglądało, że krem rozwarstwia się, ale dalej mieszając powstanie gładki i lśniący ganache.
  • Krem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok, do czasu aż upiecze się i wystygnie ciasto.
Całość:
  • Na upieczone i wystudzone ciasto wlewamy ganache.
  • Odstawiamy do lodówki na 5-8 godzin, aż krem całkowicie zgęstnieje.
  • Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.

Ciasto podwójnie czekoladowe

Ciasto podwójnie czekoladowe

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

4 komentarze

  1. Ciasto bomba - i kaloryczna i przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba, niestety kaloryczna, ale co z tego

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada na czekoladzie?
    Poproszę!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie. A ten środek, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Napisz komentarz, dzięki niemu będę bardzo wesoły! :)

Obserwuj bloga: