Ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu
środa, kwietnia 20, 2016Trudno jest wyobrazić ciasto bez cukru, glutenu, laktozy i tłuszczu, ale to jest możliwe. Już wcześniej przedstawiałem Wam ciasto jaglane bez cukru i mąki, zaś dziś serwuję ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu! Ciasto wg. tego przepisu wychodzi naprawdę cudowne, jest bardzo wilgotne, pulchne, leciutkie i w miarę słodkie dzięki naturalnej słodyczy daktyli i bananów i nieco przypomina Brownie, tylko jest trochę bardziej puszyste.
Jako zamiennik cukru w cieście występują daktyle, oraz dojrzałe banany, te naturalne składniki są na dużo zdrowsze od cukru, oraz mają trochę mniej kalorii. Jako zamiennik mąki glutenowej występują kakao, oraz mączka migdałowa, czyli bardzo drobno zmielone migdały, dzięki którym ciasto ma lekki posmak orzechów.
Ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu - przepis:
Składniki:
250 g daktyli
2 szklanki wrzątku (do zamoczenia daktyli)
2 dojrzałe banany
3 jajka
50 g kakao
50 g mączki migdałowej (zmielone na mąkę migdały)
50 g kakao
50 g mączki migdałowej (zmielone na mąkę migdały)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu?
Daktyle zamaczamy we wrzątku i odstawiamy na 20 min. Po tym odsączamy daktyle, ale zachowujemy 1/2 szklanki płynu.
Odsączone daktyle i oczyszczone banany umieszczamy w malakserze, dodajemy wodę pozostawioną po nasączeniu daktyli i miksujemy na gładką masę.
Do masy bananowo-daktylowej dodajemy jaja i ponownie miksujemy.
Następnie masę przekładamy do misy i do niej przesiewamy kakao, mączkę migdałową, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy, lub mieszamy trzepaczką.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i możemy serwować!
Ciasto idealnie smakuje ze szklanką ciepłego mleka :)
Ciasto idealnie smakuje ze szklanką ciepłego mleka :)
18 comments
Poproszę bardzo duży kawałek tego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, bo został tylko bardzo mały kawałeczek :D Ale i nim mogę się podzielić :D
UsuńMuszę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńNo proszę, niby takie "ubogie" w te klasyczne składniki, a jak pysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńIle kalorii może mieć taką jedną kostka 100g??
OdpowiedzUsuńWg. moich obliczeń porcja 100 g będzie miała 166 kcal 😊
UsuńRobie ;)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić mączkę migdałową?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie zależy nam na tym, aby ciasto było bez glutenowe, to możemy zamienić mąką pszenną :)
UsuńDziękuję za odpowiedź ;)
UsuńA czy można użyć mąki kokosowej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można 😄
UsuńNajwyżej wyjdzie ciacho ala-kokosowe :-) Pozdrawiam
UsuńTeż szukam zamiennika :) Jak wyszło z kokosową?
UsuńMoje dziecko nie je cukru. Dziękuję Ci Łukaszu za ten przepis. Jutro idziemy na urodziny i weźmiemy że sobą to ciasto.
OdpowiedzUsuńSuper! Mile, że takiego rodzaju przepis przydał się 😊
UsuńWyglada smacznie:). Musze je zrobić
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kakao mogę dodać roztopioną czekoladę? I czym mogę zastąpić daktyle?
OdpowiedzUsuńCiasto ma same atuty, nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze zdrowe - brawo :-)
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)