Kurczak z jabłkami.
czwartek, grudnia 26, 2013Składniki na 10 osób:
Kurczak o wadze 2,5 kg
5 kwaśnych jabłek
10 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka umywamy i osuszamy. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Do oliwy dodajemy czosnek, sól, pieprz i nacieramy kurczaka zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-4 godziny. Przed pieczeniem nakrajamy jabłka w plasterki i nadziewamy nimi kurczaka, pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (funkcja: góra+dół) przez 1,5 godziny.
Podajemy na wielkim talerzu z sałatką i plastrami świeżego ogórka. Do kurczaka z jabłkami bardzo pasuje ryż kolorowy (sposób 1) lub ugotowane ziemniaki z koperkiem.
Smacznego !
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)