3 sposoby na kolorowy ryż.
czwartek, grudnia 26, 20131 sposób: żółty ryż.
Składniki na 4 osoby:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 łyżeczka curry
sól
Przygotowanie:
Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy wodę i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Mniej więcej w środku gotowania do ryżu dodajemy curry i sól.
Taki ryż najlepiej smakuje z łagodnym mięsem takimi jak kura lub wołowina.
2 sposób: czerwony ryż.
Składniki na 4 osoby:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
3 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
sól
Przygotowanie:
Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy i solimy wodę, i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę i dobrze mieszamy.
Taki ryż najlepiej smakuje z mięsem ostrym, z dużą ilością chilli lub pieprzu. Przed podaniem ryż możno polać sosem sojowym.
3 sposób: zielony ryż.
Składniki na 4 osoby:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
sól
łyżka koperku
Przygotowanie:
Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy i solimy wodę, i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Pod koniec gotowania do ryżu dodać koperek i dobrze wymieszać.
Taki ryż jest uniwersalny i pasuje do każdego rodzaju potraw.
Smacznego!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)