Tort urodzinowy z truskawkami
wtorek, lipca 14, 2015
Kiedy robisz coś od całego serca wychodzi najlepszy rezultat! Tym razem było właśnie tak! Robiłem tort dla mamy na urodziny i to był najlepszy tort jaki mi tylko wychodził. Był po prostu idealny!
Przygotowanie tortu nie zajęło zbyt dużo czasu, z wieczora upiekłem biszkopt, a z rana go przełożyłem kremem i udekorowałem. Tort wychodzi bardzo wilgotny, smaczny, lekki i w miarę słodki. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
Biszkopt upieczony w formie 24 cm (przepis na biszkopt idealny tutaj)
Krem:
800 ml śmietanki kremówki (30-36%)
75 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
200 g truskawek
Poncz:
200 g truskawek
3 łyżki cukru
Dekoracja:
100 g wiórków kokosowych
Ładne truskawki z szypułkami
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ponczu. W mikserze ścieramy truskawki z cukrem i odstawiamy na bok.
Po tym rozpoczynamy robienie kremu. Żelatynę zamaczamy w 3 łyżkach zimnej wody odstawiamy w stronę na 10 min. W między czasie kroimy truskawki w kostkę. Kiedy żelatyna spęcznieje roztapiamy ją w mikrofali, aby była płynna, studzimy.
W dużej misie za pomocą miksera ubijamy kremówkę z cukrem prawie na sztywno, następnie kilka łyżek ubitej kremówki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, aby nam się kremówka nie zważyła. Żelatynę dodajemy do kremówki i ubijamy jeszcze maksymalnie jedną minutę.
Biszkopt kroimy na 3-4 równe blaty, u mnie wyszły 4 części.
Rozpoczynamy składanie tortu. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy dokładnie ponczem, na to układamy 4-5 łyżek kremu, równamy, układamy na to kilka raniej pokrojonych truskawek, w taki sam sposób nasączamy i przekładamy kremem wszystkie pozostałe blaty (górę ostatniego blatu nie nasączamy ponczem). Górę i boki tortu dokładnie smarujemy kremem (pozostawiamy 2-3 łyżki do dekoracji). Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Póki tort się chłodzi, na patelni prażymy wiórki kokosowe, aby były zrumienione, studzimy je. Po tym, ostudzonymi wiórkami dekorujemy krawędzie i boki wierzchu schłodzonego tortu, tak aby u góry powstało koło. Dookoła powstałego koła za pomocą rękawa cukierniczego robimy kropki z kremy. Na wierzch tortu, do środka koła układamy truskawki z szypułkami.
Chłodzimy przez ok. 4-6 godzin i możemy serwować!
Smacznego!
3 comments
Jestem pod wrażeniem! Jest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piękny tort! Mama na pewno była zadowolona:)
OdpowiedzUsuńCzy żelatynę aby roztopić można rozpuścić ponownie na gazie a nie w mikrofalówce.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)