Biszkopt idealny

czwartek, czerwca 19, 2014

Biszkopt idealny Biszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia,  z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt!
 Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam!

Biszkopt idealny - przepis:



Składniki:


6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:


Biszkopt idealny
 Białka oddzielamy od żółtek.
 Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany. Po tym po trochę dodajemy połowę cukru i na najwyższych obrotach ubijamy na pyszną pianę.
  Żółtka na parze wodnej ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na pyszną biało-żółtą masę.
Biszkopt idealny Do żółtek dodajemy połowę trzykrotnie przesianej mąki i dokładnie mieszamy, aby nie pozostawało grudek i dodajemy 3 łyżki ubitych białek, mieszamy. Następnie do żółtek z mąką dodajemy pozostałą trzykrotnie przesianą mąkę, mieszamy i po tym stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min (forma o średnicy 26 cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia). Po upieczeniu kilkakrotnie rzucamy ciasto z wysokości 30 cm, aby zablokowały się bąbelki powietrza.

Smacznego!

Podobne przepisy

3 komentarze

  1. wyszedł idealny! dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że się udał.
      Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

      Usuń
  2. drogi Łukaszu,zawze chetnie czytam twoj blog.Fascunują mnie Twoje sposoby pracy,zarówno dotyczące ciast jak i dan obiadowych.Jestem juz babcia 3 wnuków,ale w taki sposob nigdy nie robiłam biszkoptu.bardzo ciekawy sposob i na pewno go wyprobuje.Ja zawsze robie biszkopt bardzo prosto,ile jajek,tyle łyzek cukru i tyle łyzek Przesianej mąki,zawsze dodaję tez łzeczkę proszku do pieczenia zmieszanego z mąką.Najpierw ubijam białka,dodaję po łyzce cukru,ciągle ubijając,potem po malutku żółtka a na koncu mąkę,jak na razie zawsze wychodziło.Podziwiam cię,Anna

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: