Chmurka Truskawkowa
czwartek, czerwca 02, 2016Nareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa!
Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte.
Podaję przepis na dużą blachę, a u mnie w domu to ciasto było zjedzono w ciągu dwóch dni i zajadali się im tylko 4 osoby! To dobry wskaźnik, że ciasto jest niesamowite. Musicie po prostu sami je zrobić i poczuć ten magiczny smak lata!
Do ciasta można użyć mrożonych truskawek, ale ze świeżymi wychodzi smaczniejsze i prezentuje się lepiej.
Ciasto Chmurka Truskawkowa - przepis:
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g ziemnego masła
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %szczypta soli
Truskawki z galaretką:
600 g truskawek
3 galaretki truskawkowe (na 500 ml)
1000 ml wody ( 4 szklanki)
Krem:
700 ml śmietanki kremówki 30-36%
4 łyżki cukru
6 łyżeczek żelatyny + 12 łyżek wody
Beza:
3 białka (w białkach nie może znajdować się ani gram żółtka!)
6 łyżek cukru
szczypta soli
Jak zrobić ciasto ,,Truskawkowa Chmurka" ?
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia galaretki z truskawkami.
Wodę zagotowujemy, dodajemy galaretki truskawkowe i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia się.
Galaretkę studzimy i dodajemy do niej truskawki, jeżeli są bardzo duże, to należy przekroić na połowę. Odstawiamy do lodówki, aż przygotujemy wszystkie pozostałe składniki, ale należy uważać, aby galaretka nie zastygła całkowicie, musi być tylko tężejąca.
Po zrobieniu galaretki zabieramy się za zrobienia ciasta kruchego. Do malaksera wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło. Dokładnie miksujemy, aż powstanie kruszonka.
Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Ciasto powinno być kleiste.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary 40*20) i równamy za pomocą namoczonej olejem ręki, lub łyżką.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 17-20 min do zrumienienia się. Po upieczeniu całkowicie ostudzamy.
Póki ciasto się studzi zabieramy się za zrobienie bezy.
Białka ubijamy na średnich obrotach, aż zaczną pienić się. Po tym, zwiększamy obroty miksera do najwyższych i dodajemy po trochę na raz cukier. Ubijamy przez ok. 3-4 min, aż w białkach nie będą odczuwalne krysztaliki cukru.
Na papierze do pieczenia obrysowujemy ołówkiem formę do pieczenia, w której piekliśmy ciasto. Na papier wykładamy ubite białka i równamy do wymiarów odrysowanej formy.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7-8 min, aż beza zrumieni się (należy uważnie obserwować, aby nie spalić). Po tym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy 30 min.
Zabieramy się za zrobienie kremu.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Po tym, rozpuszczamy napęczniałą żelatynę w mikrofalówce, lub na parze wodnej.
Po tym, rozpuszczamy napęczniałą żelatynę w mikrofalówce, lub na parze wodnej.
Kremówkę ubijamy z cukrem prawie na sztywno. Potem 6 łyżek kremówki dodajemy do ostudzonej, ale nadal płynnej żelatyny, mieszamy. Ciągle miksując mikserem , dodajemy żelatynę do kremówki. Ubijamy na najwyższych przez ok. 1 min. Nie ubijajcie zbyt długo, bo krem może się rozwarstwić.
Kiedy wszystko mamy już gotowe możemy składać naszą Chmurkę Truskawkową!
Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki, aż galaretką całkowicie stężeje.
Po tym, na galaretkę wykładamy krem i wszystko przykrywamy wystudzoną, chrupiącą bezą. Odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin.
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)