Ciasto Krówka bez pieczenia
sobota, lipca 02, 2016Latem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem masy krówkowej, dlatego właśnie i nazywa się - ,,Krówka". Jest naprawdę pyszne, a robi się je bardzo lekko i sprawnie.
Najlepsze w tym cieście jest kontrast słodyczy między kremem, a przesłodką masą krówkową. Specjalnie zrobiłem krem z jak najmniejszą ilością cukru, bo inaczej ciasto byłoby za słodkie. Jako wspomniałem o kremie, to powiem, że nie jest to tradycyjny krem budyniowy, jest to trochę inna odmiana tego kremu, bardziej puszysta, lekko, pulchna, czyli krem budyniowo-śmietankowy. Ten krem idealnie komponuje się z masą krówkową, herbatnikami, oraz orzechami włoskimi.
Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia - przepis:
Składniki:
200 g herbatników typu petit beurre
Puszka masy krówkowej/kajmakowej (ok. 400 g)
750 ml mleka (3 szklanki) + 50 ml do nasączenia herbatników
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
150 g masła
250 ml kremówki
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
Garść orzechów włoskich
750 ml mleka (3 szklanki) + 50 ml do nasączenia herbatników
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
150 g masła
250 ml kremówki
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
Garść orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto ,,Krówka" bez pieczenia?
- Żelatynę zalewamy 80 ml zimnej wody, mieszamy i odstawiamy w bok.
- W rondelku doprowadzamy do wrzenia 2,5 szklanki mleka
- Do pozostałej 0,5 szklanki zimnego mleka dodajemy mąkę ziemniaczanną, cukier, mąkę pszenną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
- Do wrzącego mleka dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąką ziemniaczanną i ciągle gotując energicznie mieszamy, aby powstał gęsty budyń. Budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż masło roztopi się. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na prawie na sztywno. Po tym do śmietanki dodajemy całkowicie wystudzony budyń i miksujemy ponownie kilka minut, aż powstanie gładki, puszysty krem.
- Napęczniałą żelatynę topimy w kąpieli wodnej. Do roztopionej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremy, aby zrównać temperaturę. Po tym żelatynę wlewamy do kremu budyniowo-śmietankowego i dokładnie miksujemy przez ok. 30-60 sek. Krem gotowy!
- Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym dno tortownicy wykładamy warstwę lekko nasączonych w mleku herbatników, na herbatniki wykładamy 0,5 puszki masy krówkowej (musi być w temperaturze pokojowej) i dokładnie równamy po powierzchni herbatników. Na to wykładamy drugą warstwę nasączonych w mleku herbatników. Na herbatniki wykładamy krem, równamy. Krem przykrywamy pozostałymi nasączonymi herbatnikami, a na powierzchni herbatników rozsmarowujemy pozostałą masę krówkową. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciasto chłodzimy w lodówce przez 5-6 godz i możemy serwować!
3 comments
Wygląda obłędnie :) i tak też pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, takie ciasto to coś pysznego.
OdpowiedzUsuńCiasto mnie zaintrygowało, ale czy mogłabym prosić o wyjaśnienie - co to takiego ten krochmal?? myślę, że ługa, której czasem używam do usztywniania serwetek się nie nada...
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)