Lody mleczne (bez maszyny)
sobota, lipca 23, 2016Trudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te kupowane nigdy nie dorównają domowym lodom ze sprawdzonych i dobrych składników! Większość nie zabiera się za zrobienie domowych lodów, ponieważ nie ma maszyny do lodów, ale gwarantuję Wam - nie jest wcale potrzebna! Można zrobić pyszne domowe lody wcale bez jej użytku. Wystarczy znać jeden prosty przepis, a dalej zależy tylko od waszej wyobraźni!
Dziś mam dla Was pyszny przepis na lody mleczne, które są zrobione tylko z 2 składników! Słodzone mleko skondensowane + śmietanka kremówka + kilka godzin chłodzenia i mamy pyszne lody! Lody wychodzą naprawdę SUPEROWE, bez krysztalików lodu, gładziutkie, kremowe i puszyste. Robią się po prostu w mgnieniu oka, a znikają jeszcze prędzej. Gorąco polecam :)
Ten przepis jest bazowy, można do niego dodawać różne dodatki jak płynne, tak i suche np. zmielone mango, białą czekoladę, zmielone truskawki, orzechy, batoniki czekoladowe. Należy tylko przestrzegać proporcji. Wilgotne nie więcej 250 g, a suche do 600 g (wszystko zależy od waszych upodobań) :)
Lody mleczne - przepis:
Składniki:
Puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g) (Przepis na domowe TUTAJ)
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
Jak zrobić lody mleczne bez maszyny?
- Śmietankę kremówkę, oraz mleko skondensowane wstawiamy do lodówki na całą noc, aby były dobrze schłodzone.
- Schłodzoną śmietankę wlewamy do misy i ubijamy mikserem prawie na sztywno.
- Po tym dodajemy schłodzone mleko skondensowane i ubijamy kolejnych kilka minut, aż masa będzie sztywna i dobrze trzymała swoją formę. Nie ubijajcie masy zbyt długo, bo może się zważyć, jak tylko zacznie dobrze trzymać formę, odrazu przestajemy miksować.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka z pokrywką, szczelnie zamykamy.
- Chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 6-8 godz. Najlepiej całą noc.
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)