Lody czekoladowe (bez maszyny)
poniedziałek, lipca 25, 2016Lody czekoladowe są moje ulubione! Najlepiej smakują przygotowane z dobrej jakości gorzkiej czekolady, z mleczną są nie mniej dobre, ale tylko gorzka czekolada pomaga odkryć prawdziwy smak tych lodów. Są naprawdę bardzo kremowe, puszyste, a w dodatku do ich przygotowania potrzebujecie tylko 3 składników, oraz wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów! Chyba lepiej być nie może?
Radzę używać dobrej gorzkiej czekolady, o zawartości kakao niemniej 60% (Moja była naprawdę gorzka, bo aż 91% kakao :D ), wtedy lody zdobywają wcale inny smak, są bardzo dobrze zbilansowane w słodyczy i wcale nie potrzebują żadnych dodatków. Lecz jeżeli nie lubicie gorzkiej, to z pewnością możecie użyć mlecznej, albo w proporcjach (gorzka + mleczka) 50/50.
Lody czekoladowe - przepis:
Składniki:
Puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g) (Przepis na domowe TUTAJ)
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
250 g czekolady (gorzka lub mleczna)
Jak zrobić lody czekoladowe bez maszyny?
Jak zrobić lody czekoladowe bez maszyny?
- Śmietankę kremówkę, oraz mleko skondensowane wstawiamy do lodówki na całą noc, aby były dobrze schłodzone.
- Schłodzoną śmietankę wlewamy do misy i ubijamy mikserem prawie na sztywno.
- Po tym dodajemy schłodzone mleko skondensowane i ubijamy kolejnych kilka minut, aż masa będzie sztywna i dobrze trzymała swoją formę. Nie ubijajcie masy zbyt długo, bo może się zważyć, jak tylko zacznie dobrze trzymać formę, odrazu przestajemy miksować.
- Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej (Czekoladę kruszymy do większej misy/garnka i ustawiamy nad mniejszym rondelkiem z wrzącą wodą, aby misa z czekoladą nie miała kontaktu z wodą)
- Do masy śmietankowej dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka z pokrywką, szczelnie zamykamy.
- Chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 6-8 godz. Najlepiej całą noc.
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)