Ciasto czekoladowe z kremem i jagodami
poniedziałek, sierpnia 15, 2016Ostatnio jagody są wszędzie! Uwielbiają je wszyscy, jak maluchy tak i starsze osoby. Dziś mam dla Was pyszny przepis z wykorzystaniem jagód (borówek) - ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami! Jest to po prostu niesamowite połączenie, każdy smak dopełnia się nawzajem, a całość smakuje nieziemsko.
Uwielbiam takie ciasta jak te, robi się je dosyć szybko, a wyglądem i smakiem zachwycą po prostu każdego, przecież trudno uprzeć się pysznemu ciastu czekoladowemu, które jest przełożone puszystym kremem i udekorowane borówkami, oraz mięta. Uwierzcie to jest niemożliwe!
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami - przepis:
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej 60%
200 g masła
6 jaj
250 g cukru (szklanka)
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
1/4 szklanka mleka
200 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru
150 g jagód
Poncz:
250 ml napoju kakao
Dekoracja:
200 g jagód
Świeże listki mięty
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i jagodami?
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozpoczynamy od zrobienia ciasta czekoladowego. Białka oddzielamy od żółtek. Należy uważać, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach do ujawnienia się piany, następnie zwiększamy obroty na maksimum, dodajemy połowę cukru (1/2 szklanki) i ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy pozostały cukier i ubijamy przez ok. 2-3 min, aż masa pobieleje.
- Czekoladę kruszymy, a masło kroimy w mniejsze kawałeczki.
- Czekoladę i masło umieszczamy w żelaznej misie i topimy w kąpieli wodnej (Misę ustawiamy nad mniejszym garnkiem z wrzącą wodą) do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Masę czekoladową dodajemy do żółtek i miksujemy przez chwilkę, aż składniki połączą się.
- Do mleka dodajemy kawę rozpuszczalną, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy do żółtek z czekoladą. Mieszamy.
- Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- Do powstałej masy w 3 podejścia bardzo łagodnie mieszając szpatułką/łyżką dodajemy ubitą piane z białek. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie robimy tego zbyt długo, także nie używamy miksera!
- Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy.
- Robimy krem. Mascarpone ubijamy mikserem przez minutę, aż zmięknie. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy ok. 1-2 min. Po tym dodajemy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach przez 2-3 min, aż uzyskamy gęsty krem. Uważajcie, aby nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zważyć.
- Wystudzone ciasto czekoladowe przekrawamy na dwa równe blaty. Każdą połowę nasączamy obficie kakao.
- Układamy na talerzu/paterze dolny blat ciasta i wykładamy na jego 1/2 gotowego kremu mascarpone, równamy i posypujemy obficie jagodami (150 g). Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch ciasta wykładamy cały pozostały krem, posypujemy jagodami (200 g) i dekorujemy listkami mięty.
- Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
2 comments
Super ciasto, ale bym takie zjadła. Bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńwygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)