Szarlotka sypana
sobota, sierpnia 20, 2016Już kilka dni wcześniej na instagramie opublikowałem zdjęcie ze znalezionym w szafie zeszytem z przepisami mojej babci. Mówią, że przepisy, które są w zeszytach babć są najlepsze i tak naprawdę jest! Wypróbowałem przepis na szarlotkę sypaną i była to naprawdę najlepsza szarlotka jaką jadłem! Lekko chrupiąca zewnątrz, ale bardzo soczysta i mięciutka wewnątrz, niesamowicie pachnąca na cały dom i naprawdę ,,babcina" :)
Szarlotka sypana, to jest wyjątkowa szarlotka, którą przyrządza się w taki sposób, że składniki suche miesza się nawzajem, a następnie w tortownicy przekłada się je z jabłkami, a na górę ściera się masło. Podczas pieczenia masło topnieje, a jabłka puszczają sok i składniki suche łączą się i powstaje po prostu niesamowita szarlotka! W dodatku takie pyszne ciasto robi się w mgnieniu oka, samo przygotowanie zajęło mi nie całych 10 min. Zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu :)
Szarlotka sypana mojej babci - przepis:
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg kwaskowatych jabłek
100 g masła
Jak zrobić szarlotkę sypaną?
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia dokładnie łączymy między sobą i przesiewamy.
- Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne dodajemy 3-4 łyżki cukru.
- Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy 1/3 część kruszonki i dokładnie równamy, na to układamy połowę startych jabłek. Równamy. Na jabłka wysypujemy kolejną 1/3 część kruszonki, równamy. Na kruszonkę wykładamy wszystkie pozostałe jabłka, równamy i wierzch jabłek przykrywamy ostatnią częścią kruszonki.
- Na wierzch ciasta ścieramy masło, aby pokrywało całą powierzchnię ciasta.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45-50 min.
- Upieczone ciasto możemy serwować na ciepło, posypane cukrem pudrem i z dodatkiem gałki domowych lodów, albo na zimno, po prostu posypane cukrem pudrem, jako dodatek do kawy/herbaty.
7 comments
Mniam, uwielbiam szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ta od teraz jest moją ulubioną :D
Usuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńi piękne zdjęcia :)
Dziękuję :)
UsuńTeż kiedyś taka robiłam, ale moja nie była taka piękna jak Twoja :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
O większości na pewno nie mieliście pojęcia !
Wow! Rewelacyjna sprawa. Bajecznie się prezentuje i pewnie tak też smakuje;)
OdpowiedzUsuń50 year old Physical Therapy Assistant Murry Monroe, hailing from MacGregor enjoys watching movies like Catch .44 and Jogging. Took a trip to Muskauer Park / Park Muzakowski and drives a Chevrolet Corvette L88. jej ostatni blog
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)