Pieczone ziemniaki w piekarniku
czwartek, września 15, 2016Pewnie wszyscy lubimy pieczone ziemniaczki. Jest to idealny dodatek do wielu dań głównych i komponuje się z każdym idealnie! Ziemniaki są przyrządzane na wiele sposobów: smażone, gotowane, pieczone, gotowane na parze, smażone we frytownicy (frytki). Dziś przedstawię Wam mój ulubiony przepis na ziemniaki - pieczone ziemniaki z piekarniku.
Pieczone ziemniaki w piekarniku według tego przepisu wychodzą naprawdę dobre, są chrupiące, aromatyczne, ładnie się prezentują i co najważniejsze smakują świetnie. Robi się je bardzo prosto i sprawnie, jedynie trochę czasu zajmuje pieczenie, ale na takie cudeńka warto poczekać. Zapraszam! :)
Pieczone ziemniaki w piekarniku - przepis:
Składniki na 4 osoby:
1,5 kg ziemniaków
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki?
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Funkcja grzania góra+dół
- Ziemniaki dokładnie obieramy i myjemy w zimnej wodzie.
- Jeżeli mamy większe ziemniaki, to kroimy w mniejsze kawałeczki. Ja zazwyczaj kroję na połówki, lub w ćwiartki (Tym razem kroiłem na połówki)
- Pokrojone ziemniaki przekładamy do misy.
- Dodajemy oliwę, sól, pieprz, mieszankę ziół prowansalskich i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Ziemniaki powinny leżeć jedną warstwą na blasze, tylko w taki sposób ułożone będą chrupiące.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 min.
- Po tym włączamy funkcję grilla i podpiekamy ziemniaki jeszcze przez 5-15 min, aż się ładnie zrumienią. Należy ciągle obserwować, bo każdy grill w piekarniku podpieka inaczej.
- Upieczone ziemniaki od razu wybieramy z piekarnika, aby nie zaparowały i serwujemy jeszcze ciepłe.
Smacznego!
3 comments
Po prostu uwielbiam pieczone ziemniaki :-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)