Domowe batoniki Twix
niedziela, października 19, 2014Czy wiedzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak łatwo go zrobić, a udaje się identyczny jak w sklepie, z chrupiącym spodem i ciągnącym się karmelem, czyli pycha!
Z początku planowałem zrobić ciasto przekładane masą gruszkową i karmelem bez pieczenia, ale moi rodzice wypili wszystek sok gruszkowy, który musiał być bazą do masy, a więc musiał wymyślać coś innego. Po prostu w myślach wyobraziłem to samo ciasto jedynie bez masy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix.
Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania!
Domowe batoniki Twix - przepis:
2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g)
125 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
200 g mlecznej czekolady
Jak zrobić domowe batoniki Twix?
- W rondelku łączymy masło, cukier trzcinowy, prosty cukier, miód, mleko i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 min do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Karmel lekko studzimy, będzie się wydawał zbyt płynny, ale po zastygnięciu zmieni swoją konsystencję.
- W formie wyłożonej papierem do pieczenia (25x 25 cm) układamy pierwszą warstwę herbatników, polewamy lekko karmelem i układamy drugą warstwę herbatników (nie wlewamy dużo karmelu, jedynie lekko skrapiamy nim pierwszą warstwę herbatników, aby ona się połączyła z drugą warstwą herbatników). Wlewamy pozostały karmel i odstawiamy na 1 godzinę do całkowitego wystygnięcia, następnie studzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
- W kąpieli wodnej topimy czekoladę, a ostudzone ciasto kroimy na paluszki przypominające batoniki Twix. Batoniki zanurzamy lub polewamy czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
- Batoniki możemy przechowywać w lodówce ok. 7 dni.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
21 comments
Rzeczywiście niczym Twix :) Pycha.
OdpowiedzUsuńCzy mogę zapytać jakich dokładnie herbatników użyłeś? :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUżywałem Litewskich herbatników. Nie wiem czy takie są w Polsce, ale muszą to być grubsze herbatniki.
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź :) zastanawiałam się, czy mają to być bardziej maślane, ale chyba ze zwykłymi petit beurre się uda?
UsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się idealnie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Czyli brak soku gruszkowego może sprawić powstanie takich cudeniek:))
OdpowiedzUsuńCzęsto tak się zdarza, że z powodu braku składnika powstaje całkiem niezłe dzieło :)
UsuńTwix to jeden z moich ulubionych batoników, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMój też. Pozdrawiam :)
UsuńAleż pyszności :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia są naprawdę urocze
Dziękuję :)
Usuńo matko! batoniki wyglądają bosko! koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam Twixa!
OdpowiedzUsuńZapisuje...musze zrobić.
OdpowiedzUsuńnormalnie muszę koniecznie takie zrobić;))
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Zupełnie jak te ze sklepu, tylko Twoje są bez dodatkowej chemii!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wspaniały pomysl:) napewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńTakiego batonika bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuń20 year old Structural Analysis Engineer Briney Worthy, hailing from Victoriaville enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Astronomy. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Alfa Romeo 8C 2300 Monza. mozna sprobowac tego
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)