Solony karmel - przepis

czwartek, listopada 10, 2016

Solony karmel - przepis

Solony karmel, to ostatnio jeden z moich ulubionych dodatków! Dodaję go prawie wszędzie, czy to do ciasta, dziecięcego jedzenia w słoiczku (tak, tak... 16 letni chłopak, ale uwielbiam dziecięce jedzenie ze słoiczka :D ),kawy, kaszy lub po prostu jem go łyżką. 

 Może się wydać, że słodki karmel i sól, to składniki nie do połączenia, ale naprawdę się mylicie! Przecież gdy robimy ciasta zawsze dodajemy odrobinę soli, aby podkreślić słodycz ciasta i jego smak. W karmelu grą taka samą rolę jak i w ciastach, tylko smak soli w karmelu jest trochę bardziej wyczuwalny. 

 Na ogół nie lubię po prostu karmelu, bo wtedy jest zbyt słodki i nie mogę go wcale jeść... tylko i wyłącznie karmel słony! 

 Jeżeli nie próbowaliście wcześniej solonego karmelu, to biegnijcie do kuchni i zróbcie, przecież jest tak pyszny i prosty w przygotowaniu. Piszcie w komentarzach do czego zazwyczaj dodajecie solony karmel, może zdradzicie mi jakieś dotąd nieznane połączenie :D

Solony karmel - przepis krok po kroku:

Składniki:

200 g cukru (szklanka)
70 g masła 
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30-36%
1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić solony karmel? 

  • Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu, ciągle mieszamy łyżką. Cukier zacznie się krystalizować.
  • Po jakimś czasie cukier zacznie topić się. Będą w nim powstawały grudki. 
Solony karmel - przepis

  • Po upływie kilku minut gotowania, karmel nabierze ładnego, brązowego* koloru. W ten moment dodajemy zimne masło i mieszamy, aż wszystko się połączy. Zmniejszamy ogień do minimalnego. 
*Należy uważać, aby nie spalić karmelu, bo wtedy będzie bardzo gorzki. Jak tylko nabierze koloru odrazu dodajemy masło i gotujemy na najmniejszym ogniu. 

Solony karmel - przepis

  • Po tym wlewamy śmietankę kremówkę, mieszamy do połączenie się składników.

Solony karmel - przepis

  • Dodajemy sól (najlepiej morską), mieszamy i po ostudzeniu, karmel jest gotowy do jedzenia. Jeżeli widzimy, że jest zbyt rzadki, to możemy chwilkę pogotować, aż nabierze pożądanej konsystencji (warto pamiętać, że po wystudzeniu karmel gęstnieje).

Solony karmel - przepis


Solony karmel - przepis

Solony karmel - przepis


Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)


Podobne przepisy

11 comments

  1. Nigdy nie jadłam takiego karmelu. Muszę zrobić!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis i składniki naprawdę proste, więc warto spróbować 😄 Napewno przypadnie do gustu 👌🏼

      Usuń
  2. A ja uwielbiam taki słony karmel jako dodatek do lodów - cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjj, jak mogłem tego nie wymienić w przepisie 😂 Razem z lodami, po prostu bomba! ❤️

      Usuń
  3. Kocham solony karmel! I najlepiej mi smakuje na lodach :)
    P.s. Koniecznie dodaj swój przepis do mojego Linkowego Party - http://www.chilliczosnekioliwa.pl/2016/11/jak-stworzyc-portfolio-fotograficzne.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też mogłabym tak wyjadać łyżeczką ze słoiczka...mniam..muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Napewno skorzystam z przepisu. Tak swoją drogą ja też uwielbiam jedzonko ze słoiczków dla dzieci. Przecież one są takie dobre! ��

    OdpowiedzUsuń
  6. 33 yr old Database Administrator II Hermina Becerra, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like Class Act and Sudoku. Took a trip to The Four Lifts on the Canal du Centre and drives a RX. pojawiaja sie na tej stronie

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: