Jak obrać migdały z brązowej skórki?

środa, maja 11, 2016

Jak obrac migdaly z brazowej skorki?

 Czasami potrzebujemy migdałów bez skórki, możemy je kupić w sklepie w postaci płatków migdałowych, ale takie płatki kosztują bardzo drogo ( na Litwie za 30 g płatków migdałowych trzeba zapłacić 0,80 euro, czyli ok. 3,50 zł). Więc poco mamy przepłacać? Przecież obranie migdałów z brązowej skórki, to dosłownie 2-3 minuty pracy, a zaoszczędzimy na tym trochę kasy.
 Tak obrane migdały idealnie pasują do dekoracji ciast, do zmielenia na mączkę migdałową, którą potem możemy użyć do makaroników lub ciast.


Jak obrać migdały z brązowej skórki? - poradnik:

Potrzebne rzeczy:


Migdały
Rondelek
Woda
Blaszka do pieczenia

Jak ściągnąć skórkę z migdałów?


Migdały umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą, aby byli całkowicie pokryte. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy do zagotowania się wody. Po zagotowaniu się gotujemy 1-2 minuty.
Migdały odcedzamy z wody. Teraz pod lekkim naciśnięciu skórka sama zacznie odchodzić od migdała.
Migdały przecieramy ręczniczkiem papierowym z nadmiaru wody, układamy na blaszce do pieczenia i podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min. 

Jak obrac migdaly z brazowej skorki?

Jak obrac migdaly z brazowej skorki?

GOTOWE!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)

Podobne przepisy

3 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: