Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem
wtorek, grudnia 17, 2019Korzenny smak, to świąteczny must have. U mnie jednak w dosyć ciekawej odsłonie, bo nie tylko korzenny, ale korzenno-czekoladowy, czyli to co polubi każdy!
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem, to sama kwintesencja świątecznych smaków. Takie ciasto po spróbowaniu wzbudza wiele emocji, bo każdy odczuje to, co lubi najbardziej. Niezbyt słodkie, mega wilgotne, puszyste, świetnie komponujące się z dekadencką, przepyszną polewą czekoladową i super ekspresowe. W sam raz na okres świąteczny, to co, lecimy z przygotowanie?
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem - przepis:
125 g masła3/4 szklanki cukru
3 jajka
200 g kwaśnej śmietany
250 ml mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/4 szklanki suchego maku
2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej, przepis TU)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
50 g masła
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek mleka
2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej, przepis TU)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
50 g masła
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek mleka
Jak zrobić wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem i polewą czekoladową?
- Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem na jasny krem. Po tym, dodajemy po jednym jajku na raz i ciągle miksujemy.
- Dodajemy kwaśną śmietanę, mleko, dokładnie łączymy składniki (masa może się rozwarstwić, ale po dodaniu mąki wszystko wstanie na swoje miejsce).
- W dużej misie łączymy mąkę pszenną, kakao, mak, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia.
- Do składników mokrych dodajemy składniki suche. Dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
- Tak powstałe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotowujemy polewę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu, ciągle mieszając, do połączenia się składników. Studzimy.
- Tak powstałą polewą polewamy ostudzone ciasto. Dodatkowo możemy posypać makiem.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
1 comments
Idealne ciasto!
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)