Zupa meksykańska z mięsem mielonym
wtorek, stycznia 24, 2017
Kolorowa, sycąca, pikantna i bardzo smaczna! Taka właśnie jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Z listy składników wygląda, że jest trudna do zrobieni, ale tak naprawdę, chociaż składników jest sporo, to proces przygotowania idzie bardzo sprawnie i szybko. Więcej czasu spędzicie na zakupach składników, niż przy kuchence 😁
Jak pewnie z nazwy rozumiecie, że zupa jest naprawdę pikantna i nic dziwnego, przecież meksykańska. Tam jedzą tylko pikantne potrawy. Dla mnie, jak dla wielbiciela pikantnego jedzenia ta zupa była prawdziwym odkryciem! Już nie mogę się doczekać jak ugotuję ją ponownie 😊
Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis:
400 g mięsa mielonego wołowego
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
Puszka pomidorów (pokrojonych, bez skórek)
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej)
1-2 papryczki chilli
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
Żółty ser i tortille do podania
Jak zrobić zupę meksykańską?
- Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy, a następnie przemywamy pod zimną bieżącą wodą. Odstawiamy w bok.
- Wszystkie rodzaje papryki kroimy w średnią kostkę. Papryczkę chilli oczyszczamy z nasion, białych błon i kroimy w bardzo małą kostkę.
- Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy, lub przeciskamy przez praskę.
- W dużym garnku, w którym będziemy przygotowywali zupę rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej dodajemy mięso mielone, cebulkę i smażymy, aż mięso się zarumieni.
- Po tym dodajemy czosnek, chilli, paprykę, fasolę, kukurydzę i smażymy jeszcze 2-3 min.
- Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku w proszku i zalewamy 1,5 litrem wody. Gotujemy przez 1 godz, aż zupa trochę zgęstnieje. Pod koniec solimy i dodajemy pieprz wg. własnego uznania (ważne, aby solić w samym końcu).
- Zupę serwujemy na ciepło, posypaną startym żółtym serem i z tortillą.
6 comments
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄
UsuńWlasnie przygotowuje zupe wedlug Twego przepisu. Dziekuje za fajny przepis, w sam raz na zimowy wieczor
OdpowiedzUsuńPalce lizac, jaka dobra zupa
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄
UsuńSuper przepis, wykorzystam go wkrótce! :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)