Sernikobrownie (sernik+brownie)

środa, lutego 01, 2017

Serniko-brownie (sernik+brownie)

Jak to fajnie, gdy w jednym deserze są połączone najlepsze, najbardziej lubiane desery - brownie i sernik! Te połączenie to coś cudownego. Polubiłem to ciasto od pierwszego kawałeczku, po jego spróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. 
To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆
Zrobienie takiego sernikobrownie, to dosłownie kilka minut pracy. W efekcie otrzymujemy wilgotne, czekoladowe, mięciutkie brownie z puszystym, przepysznym kremem sernikowym na górze. Musicie wypróbować, obiecam, nie pożałujecie! 😋

Sernikobrownie - przepis:

Brownie:

150 g masła
100 g czekolady deserowej
100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
100 g cukru
3 jajka
150 g śmietany
150 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

250 g sera twarogowego z kubełka* (najlepiej ,,Piątnica" lub ,,Wieluń")
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego

*Czasami bywa, że ser z kubełka jest bardzo wodnisty, rzadki, to wtedy należy przenieść go na sitko wyłożone gazą, przygnieść i zostawić na noc (2-3 godz. najmniej).

Jak zrobić serniko-brownie?

  • Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm, lub kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Czekoladę siekamy. Umieszczamy ją w misie wraz z masłem i topimy w kąpieli wodnej (większą misę umieszczamy na mniejszym garnku z ciągle parującą wodą, misa nie musi dotykać wody)
  • Do czekolady z masłem dodajemy cukier, cukier trzcinowy i krótko mieszamy. Cukier nie powinien się rozpuścić.
  • Po tym dodajemy jajka, śmietanę i ponownie krótko mieszamy.
  • Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy aż powstanie gładka masa bez grudek mąki.
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy.
  • Za pomocą miksera ubijamy ser z kubełka, mascarpone, cukier i cukier waniliowy na gładki, puszysty krem. Wykładamy jego na ostudzone brownie. 
  • Studzimy w lodówce przez 2-3 godz. Najlepiej zostawić na noc.

Serniko-brownie (sernik+brownie)

Serniko-brownie (sernik+brownie)

Serniko-brownie (sernik+brownie)

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)

Podobne przepisy

8 comments

  1. Pięknie wygląda to twoje brownie.
    Wszystko co z czekoladą uwielbiam😊
    Najbardziej podobają mi się właśnie takie proste,nieskomplikowane ciasta.
    Świetna inspiracja
    http://shewolfinkitchen.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, proste ciasta zazwyczaj smakują najlepiej 😄

      Usuń
  2. Po prostu bardzo apetyczne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaka śmietana?? gęsta 18stka czy 30stka kremówka?? jajka bez ubijania tylko do wymieszania z masą (a jeśli tak czy ubija się pianę z białek oddzielnie) ??
    dzięki za doprecyzowanie opisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana najlepiej 30%, lecz 18% też może być. Jajka dodajemy w całości i po dodaniu dokładnie łączymy z masą.
      Pozdrawiam 😄

      Usuń
  4. Jeżeli w przepisie jest śmietana tzn. kwaśna śmietana, a takiej 30% nie ma. Więc zdecyduj o jaką śmietanę chodzi. Jeśli 30% to śmietanka (słodka). Ale to duża różnica. Zastanawiam się, czy faktycznie ty to przygotowujesz, skoro nie bardzo wiesz o czym mówisz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze, odróżniam śmietanę kwaśną od śmietanki. Po drugie, mieszkam na Litwie, tu jest dostępna śmietana KWAŚNA 30%, wiem, że w Polsce takiej raczej nie ma, dlatego napisałem, że może być 18-tka. Wszystkie przepisy piszę ja (czasami też publikuję przepisy mamy), więc wiem o czym mówię.
      Pozdrawiam. :)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Top 5

Obserwuj bloga: