Bomboloni - Włoskie pączki
środa, lutego 22, 2017Dzisiaj pieczemy BOMBOLONI, mamma mia! Są to Włoskie pączki porządnie nadziane budyniem - takie dobre, że znikają w mgnieniu oka.
Do budyniu można dodać ulubione dodatki takie jak np. skórka z pomarańczy, ajerkoniak, czy kokos. Będą jeszcze lepsze!
Lubicie? Próbowaliście? Jak nie. To warto.
Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie.
Inne przepisy na tłusty czwartek TUTAJ.
Bomboloni - przepis na ok. 15 pączków:
Olej do smażenia
Ciasto:
500 g mąki pszennej
270 ml mleka
25 g świeżych drożdży
50 g cukru (1/4 szklanki)
3 jajka
Skórka otarta z 1 cytryny
50 g masła w temperaturze pokojowej
Szczypta soli
Łyżeczka alkoholu (spirytus, wódka, konjak)
Krem:
250 ml mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
25 g masła
Obtoczenie:
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Jak zrobić Włoskie pączki Bomboloni?
Ciasto:
- Do ciepłego mleka (30-36 stopni C) dodajemy drożdże, cukier i mieszamy do połączenia.
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy jaja, mleko z drożdżami, skórkę otartą z cytryny, alkohol, sól i wyrabiamy przez ok. 5 min. W trakcie wyrabiania dodajemy miękkie masło i ponownie wyrabiamy przez ok. 2 min. Wyrobione ciasto powinno być bardzo lepkie.
- Zagniecione ciasto przekładamy do posmarowanej olejem misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-2,5 godz, aż wyrośnie.
Krem:
- Żółtka ucieramy z cukrem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, aż nie będzie żadnych grudek (jeżeli masa jest zbyt gęsta do ucierania, dodajemy 4-5 łyżek mleka).
- Do utartych żółtek dodajemy ziarenka z laski wanilii.
- Mleko doprowadzamy do wrzenia i następnie zalewamy nim żółtka, mieszamy. Masę przenosimy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści.
- Odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.
Smażenie, obtoczenie, nadziewanie:
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości ok. 2-2,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy 6-8 cm (ja użyłem szklanki). Krążki ciasta odstawiamy pod przykryciem na 30 min, aby urosły.
- Wyrośnięte krążki smażymy, na średnim ogniu, w rozgrzanym oleju (temperatura oleju powinna być 170 stopni, w takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i zacząć brązowieć) przez ok. 40 sekund z każdej strony, aż nabiorą ładnego koloru pączka.
- Cukier mieszamy z cynamonem.
- Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze cynamonowym.
- Obtoczone pączki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego.
3 comments
Wyglądają przepysznie! Zjadłbym wszystkie, nawet dzisiaj, po tłustym czwartku ;)
OdpowiedzUsuńPyycha z budyniem mniam:-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)