Puszyste placuszki serowe
czwartek, marca 30, 2017
Tak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie, ale to był jedyny posiłek który lubiłem i zawsze zjadałem do końca 😅
Placuszki serowe są naprawdę przepyszne! Puszyste, mięciutkie, leciutkie, bardzo apetycznie zrumienione i przygotowane dosłownie w kilkanaście minut. Placuszki nie potrzebują żadnych dodatków, wystarczy lekko oprószyć je cukrem pudrem i już można ze smakiem nimi zajadać się 😆
Puszyste placuszki serowe - przepis:
180 g tłustego twarogu (zmielonego kilkakrotnie) lub sera
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka (125 ml)
Szklanka mąki (170 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić puszyste placuszki serowe?
- Do zmielonego twarogu (lub sera) dodajemy jajka, olej, cukier, sól, mleko i miksujemy do połączenia się składników.
- Do składników mokrych przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Robimy to po to, aby mąka napęczniała i placuszki wychodziły wysokie i ładnej formy. Po spędzonym czasie w lodówce ciasto powinno stabilnie trzymać się na łyżce i nie ściekać.
- Dobrze rozgrzewamy patelnię. Formujemy placuszki o średnicy ok. 4 cm, łyżką równamy wierzch placuszków, aby były równe. Smażymy z każdej strony, na średnim ogniu, po ok. 60-70 sekund.
- Serwujemy posypane cukrem pudrem, lub polane solonym karmelem (przepis TU)
Smacznego!
9 comments
Uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzytając ten przepis na końcu trafiam na salony karmel i jest super :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam smażyć takich placuszków z serem , ale wydaje mi się, że niedługo spróbuję zrobic na śniadanie. Szczególnie, że znudziły mi się tradycyjnie owsianka albo zamiennie kanapki.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jakie dodatki można byłoby dodać do tych placuszków. Czekoladę?
Od samego patrzenia burczy mi w brzuchu. Zdjęcia wyszły rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kaktusowy Sad
Zmielony twarog lub ser, ale jaki ser? :D mielic nie bede bo nie mam ani sprzetu ani czasu :( wiec zastepstwo by sie przydalo, tylko nie wiem jakie :C pomocy
OdpowiedzUsuńSer, czyli mocno zmielony twaróg. Używamy sera do serników, deserów itp.
UsuńZastąpić sera raczej niczym się nie da 😄 Można spróbować zrobić placuszki na gęstym serku homogenizowanym.
Ile te placuszki mają kalorii?
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nie wiem. Nie jestem dietetykiem ;)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)