Chlebek bananowy
środa, września 13, 2017Dzisiaj przepis dla prawdziwych miłośników bananów. Chlebek bananowy w który zakochacie się z pierwszego kawałeczku. Lekki do zrobienia, mega mięciutki, bardzo wilgotny i bardzo bananowy. Co może być lepiej? Nie wiem.
Musicie, po prostu musicie wypróbować ten przepis i sami upewnicie się jak cudownym wypiekiem jest chlebek bananowy.
Chlebek bananowy, albo inaczej banana bread to idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Właśnie dzięki przejrzałym bananom chlebek bananowy jest tak słodki i nie potrzebuje dodatku cukru. Na dodatek banany czynią to ciasto bardzo wilgotne i mięciutkie.
Możemy do chlebka dodawać różne dodatki: orzechy, żurawinę, czekoladę, bakalie, po prostu wszystko co uważacie, że będzie pasowało.
Możecie zrobić chlebek całkowicie BEZGLUTENOWYM! Wystarczy, że ilość mąki pszennej podanej w przepisie, zamienicie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Ciasto na pewno się uda.
Chlebek bananowy - przepis:
4 przejrzałe banany (spoko, ze świeżymi też się uda)
100 g miękkiego masła
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
50 g czekolady deserowej
Jak zrobić chlebek bananowy?
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Banany rozgniatamy widelcem na ciapkę. W moim wypadku rozgniotłem trzy banany, a czwarty pokroiłem w grube plastry, który dodałem w samym końcu przygotowania ciasta. Dzięki czemu w końcowym efekcie były widoczne większe kawałeczki bananu.
- Do ciapki dodajemy miękkie masło i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
- Czekoladę kroimy w większe kawałeczki.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do wcześniej przyszykowanej keksówki. Wierzch ciasta posypujemy kawałeczkami czekolady. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min.
Gotowe! Smacznego!
10 comments
Mój ulubiony sposób wykorzystywania mocno dojrzałych bananów!
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesienne dni...
:)
Właśnie 😄
Usuńile mąki? w przepisie jest
OdpowiedzUsuńtylko 1,5
Już poprawiłem, 1,5 szklanki mąki. Dziękuję!
UsuńDziękuję, zabieram się do pieczenia
UsuńJutro pojawi się na moim stole. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńProszę! Mam nadzieję, że chlebek bananowy przypadnie do gustu :D
UsuńPiękne zdjęcia. Kolejny przepis, który musze wykorzystać.
OdpowiedzUsuńNa jaka długość keksówki jest przepis ?
OdpowiedzUsuńMoja miała wymiary 10x25 cm, ale w każdej keksówce wyjdzie ;) Warto tylko dopasować czas pieczenia i ciągle obserwować, bo w większej keksówce ciasto może się upiec szybciej (bo będzie bardziej płaskie).
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)