Jesienne cinnamon rolls z dynią
sobota, września 30, 2017
Cinnamon rolls, to jeden z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Jest to nic innego jak słodkie drożdżówki z nadzieniem cynamonowym, polane lukrem. Lecz dzisiaj nie będzie tradycyjnie, dzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne.
Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu i polewa lukrowa na bazie serka kremowego. Połączenie tradycyjnej receptury, z całkiem nietradycyjnym nadzieniem wynosi jesienne cinnamon rolls na całkiem inny poziom. Całość smakuje po prostu genialnie. Chociaż przepis nie jest łatwy do zrobienia, ale musicie wypróbować, nie poszkodujecie.
Z przepisu wychodzi
Jesienne cinnamon rolls - przepis:
Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
100 g masła
Nadzienie:
250 g puree z dyni (Przepis TUTAJ)
300 g kwaśnych jabłek
2-5 łyżek cukru
3 łyżki cynamonu + 3 łyżki cukru
100 g masła
Polewa:
250 mascarpone
50 g masła
200 g cukru pudru
Jak zrobić jesienne cinnamon rolls?
Ciasto drożdżowe:
- Mleko podgrzewamy do temperatury 30-40 stopni (jeżeli zanurzymy palec do mleka, ma być tylko lekko ciepłe). Do mleka dodajemy drożdże instant i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i lekko mieszamy.
- Do mąki wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajka i wyrabiamy przez ok. 5 min, ciasto będzie mało elastyczne, może nawet lekko się kruszyć.
- Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 10 min. Po tym etapie ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej mąki.
- Tak zagniecione ciasto wkładamy do posypanej mąką misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aby urosło.
Nadzienie dyniowo-jabłkowe:
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy nasienia i kroimy w dużą kostkę.
- Umieszczamy w garnku, zalewamy 100 ml wody, dodajemy cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek). Gotujemy przez ok. 20 min, aż jabłka będą całkowicie miękkie i powstanie z nich dżem.
- Do ciepłych jabłek dodajemy puree z dyni, mieszamy. Jeżeli jest potrzeba dosładzamy wg. własnych upodobań.
- W osobnej miseczce cynamon łączymy z cukrem.
- Odstawiamy nadzienie i mieszankę cynamonową w stronę, aż ciasto wyrośnie.
Lukier:
- Miękkie masło miksujemy z mascarpone przez 2-3 min. Po tym dodajemy cukier puder i miksujemy do powstania gładkiego, gęstego lukru.
- Odstawiamy w stronę, aż bułeczki będą upieczone.
Formowanie bułeczek i wykończenie:
- Wyrośnięte ciasto lekko wygniatamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm i wymiarach 40 x 30 cm.
- Powierzchnię całego prostokąta równomiernie smarujemy nadzieniem dyniowo-jabłkowym. Nadzienie posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego. Wszystko to skrapiamy roztopionym masłem.
- Ciasto ciasno zwijamy w roladę (zwijamy od dłuższej krawędzi).
- Roladę kroimy w poprzek na 16 plasterków o grubości 2,5 cm.
- Tak przygotowane ,,ślimaczki" układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia z odstępami 2-3 cm od siebie (moja miała wymiary 40 x 20 cm i idealnie wpasowywała 16 bułeczek).
- Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
- Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 min.
- Upieczone i nadal ciepłe cinnamon rolls polewamy lukrem.
Gotowe! Smacznego!
3 comments
No i znowu narobil nam Pan apetytu :).
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale tylko nie Pan, po prostu - Łukasz :D
Usuń30 yrs old Statistician IV Zebadiah Hegarty, hailing from Cold Lake enjoys watching movies like Song of the South and Skimboarding. Took a trip to The Four Lifts on the Canal du Centre and drives a Duesenberg SJ Speedster "Mormon Meteor". anonimowy
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)