Sałatka ziemniaczana z łososiem
piątek, marca 30, 2018
Gdy w brzuchy burczy, trwa post, a w lodówce ma się dosłownie kilka składników, trzeba coś kombinować. Dzisiaj kombinacja udała się - wyszło pysznie!
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i łososiem, podana z dressingiem na bazie śmietany, to idealna kolacja, albo dodatek do obiadu. Dźwięczy banalnie, ale smakuje wyjątkowo. Jak się mówi, że zazwyczaj z prostych składników wychodzą najlepsze przepisy.
Musicie wypróbować!
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i łososiem - przepis:
Składniki na 2 porcje sałatki:
4 średnie ziemniaki
2 jajka
100 g wędzonego albo solonego łososia
50 g kwaśnej śmietany 10-18%
Kilka gałązek koperku, lub 2 łyżeczki suszonego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Olej
Sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z łososiem?
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w średnią kostkę. Umieszczamy w formie do pieczenia, skrapiamy olejem. Solimy i pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min, aż będą całkowicie upieczone i zrumienione.
- W między czasie póki ziemniaki się pieką, gotujemy jajka na półtwardo. W rondelku umieszczamy jajka, zalewamy wodą i ustawiamy na ogniu. Po tym jak woda zacznie wrzeć gotujemy jajka przez 6 min. Po ugotowaniu zlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną, aby schłodzić jajka, po tym obieramy z łuski.
- Łososia kroimy w plastry.
- W miseczce łączymy kwaśną śmietanę, koperek. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing będzie się wydawał zbyt gęsty, dodajemy trochę wody.
- Gdy wszystkie składniki są już gotowe możemy serwować sałatkę. Na talerzu układamy porcję ziemniaków, na górze układamy jajka pokrojone w ćwiartki jajko i plastry łososia. Polewamy dressingiem.
Gotowe! Smacznego!
3 comments
Losos ma byc wedzony czy surowy?
OdpowiedzUsuńWędzony, albo solony :)
Usuńdzieki i pozdrawiam :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)