Najlepszy mus czekoladowy
niedziela, sierpnia 26, 2018Tuż po opublikowaniu zdjęcia tego deseru na Instragramie, otrzymałem dziesiątki pytań na private i w komentarzach z zapytaniem „Kiedy przepis?”. No cóż nareszcie jest - przepis na najlepszy mus czekoladowy! Dlaczego najlepszy? Opisać trudno, ale jak zrobicie i sprobujecie - zrozumiecie.
Lekki, puszysty, łagodny deser z tysiącami bąbelków powietrza, w sam raz na letnie upały. Prosty do zrobienia, bo wystarczy tylko 3 misy i mikser, aby deser był gotowy w max 7-8 min.
Najlepszy mus czekoladowy - przepis:
Składniki:
300 g czekolady deserowej (albo 50/50 z mleczną)
3 jajka rozdzielone na białka i żółtka (Przed rozbiciem jaj trzeba je sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć)
2 łyżki cukru
400 ml śmietanki kremówki (30-36 %)
30 ml brandy (Jeżeli robimy wersję dla dzieci, nie dodajemy)
Jak zrobić mus czekoladowy?
- Na stole ustawiamy 3 misy. Do pierwszej kruszymy czekoladę (misa powinna być szklana, albo metalowa, bo będziemy topili czekoladę na bani wodnej), do drugiej dodajemy białka, a do trzeciej wlewamy schłodzoną kremówkę.
- Misę z pokruszoną czekoladą ustawiamy na rondelku o mniejszej średnicy, niż misa z czekoladą (misa nie powinna dotykać się z wodą) i topimy czekoladę w kąpieli wodnej.
- Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywną pianę.
- Do śmietanki dodajemy cukier i ubijamy za pomocą miksera do momentu, aż kremówką będzie sztywna.
- Do roztopionej i nadal ciepłej czekolady dodajemy żółtka, i szybko mieszamy. Masa zgęstnieje.
- Czekoladę wymieszaną z żółtkami dodajemy do ubitych białek i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym dodajemy ubitą kremówkę i brandy, dokładnie mieszamy, aż uzyskamy puszystą masę musową.
- Tak przygotowany mus wykładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez min 2 godziny.
- Kilka minut przed podaniem wstawiamy na 10 min do zamrażalnika, aby mus był dobrze schłodzony. Podajemy z jagodami, lub innymi ulubionymi dodatkami.
4 comments
Przyznam się szczerze, że uwielbiam takie słodkości. Szkoda tylko, że wszystko idzie później w boczki, a to już nie jest takie fajne ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.
Witam, proszę mi powiedzieć na ile porcji jest ten przepis? Potrzebuje go zmodyfikować na ok 50porcji :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńz jednej porcji musu wychodzi około 5-6 całkowicie napełnionych 200 ml pucharków. Na 50 porcji warto zrobić 5 razy większą porcję i po prostu serwować po pół pucharka, czyli ok. 100 g na osobę.
Pozdrawiam!
Dziękuję za szybką odpowiedź :) pozdrawiam serdecznie
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)