Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem
piątek, marca 23, 2018Uwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was!
Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią, że ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy, a ostatnio, gdy jestem strasznie zabiegany i mam mało czasu na gotowanie, to zaczynam cenić takie rzeczy jak proste i szybkie przepisy, więc ten ostatnio jest moim faworytem.
Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ganach - przepis:
Ciasto czekoladowe:
Szklanka ciemnego piwa (możno zamienić szklanka wody gazowanej, ale ciasto utraci na smaku)
Szklanka mocnej kawy
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki maślanki
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
Szczypta soli
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy ganach:
300 g czekolady deserowej
200 g śmietanki 30 %
Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z kremem?
Ciasto:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Do misy wbijamy jaja i dodajemy cukier. Ubijamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.
- Do ubitych jaj dodajemy olej, maślankę i dokładnie mieszamy.
- Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i dodajemy do misy z masą jajeczną. Lekko łączymy ze sobą składniki.
- Po tym dodajemy piwo, kawę i mieszamy aż do połączenia się składników. Ciasto może się wydawać zbyt rzadkie, ale takie powinno być.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55-60 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem:
- Czekoladę kruszymy w drobne kawałki. Przekładamy do misy.
- Śmietankę podgrzewamy w rondelku, aby była lekko gorące (ok. 60-65 stopni).
- Pokruszoną czekoladę zalewamy śmietanką. Czekamy ok. 3-4 min i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników na jednolity krem.
- 1/3 kremu ganach przelewamy do miseczki i odstawiamy pod przykryciem do lodówki, aby stężał. Pozostały krem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej.
- Gdy ciasto wystygnie, a krem stężeje, przekrawamy ciasto na 2 blaty. Pierwszą część blatu smarujemy stężałym kremem czekoladowym (z lodówki). Przykrywamy drugą połową ciasta.
- Całe ciasto polewamy kremem ganach, który jest w temp. pokojowej (jeżeli lekko stężał, to można go podegrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, aby i znów był płynny).
- Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, albo odrazu serwujemy.
Gotowe! Smacznego!
5 comments
O uwielbiam tego typu ciasta! Są idealne do kawy :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam! :)
UsuńOd razu widać, że najlepsi kucharze to mężczyźni!
OdpowiedzUsuńWoow, woow! Bez dyskryminacji, jest mnóstwo kobiet, które gotują w sto raz lepiej mężczyzn :D Ale dzięki! ;)
UsuńCiasto dostaje "przysmaku"...? Chyba posmaku :D pozdrawiam wszystkich nastolatków. Ale ciasto chętnie wypróbuje, bo przepis wydaje się absolutnie wyjątkowy..choć zastanawiam skąd na zdjęciach ten filoletowy kolor
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)