Gulasz wołowy z pieczarkami

czwartek, lutego 07, 2019

Gulasz wołowy z pieczarkami - przepis

Dzisiaj przepis na danie, które nie zrobicie w 15 min, ani w godzinę. Na danie, którego przygotowanie jest łatwe, ale czasochłonne. Na przepyszne danie, które z pewnością lubi każdy. Czyli przepis na gulasz wołowy z pieczarkami! 

Gulasz wg. tego przepisu wychodzi po prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz smakuje jeszcze lepiej! Gulasz zazwyczaj podaję z kaszą gryczaną, kaszą ziemniaczaną, albo z kuskusem.

Z tym przepisem wiąże się dosyć dziwna historia. Pewnego razu rodzice wyjechali na wypoczynek w góry, zostałem na kilka dni sam. Właśnie w tamtym okresie byłem strasznie zabiegany, rozumiałem, że czasu na gotowanie wcale nie będzie, no ale problem lekko się rozwiązał po tym jak ugotowałem pełny gar gulaszu. No i przez 5 dni z głowy miałem przygotowania obiadów. Wcale mi się nie znudził, ale po tym jego jeszcze nie przygotowywałem :D 

Idealny gulasz wołowy z pieczarkami - przepis:

900 g wołowiny z łopatki
100 g mąki
2 średnie cebule
3 większe marchewki
Puszka krojonych pomidorów (ok. 400g)
400 g pieczarek
Puszka gotowanej czerwonej fasoli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki płatków chilli
Olej do smażenia
Sól, pieprz

Jak zrobić idealny gulasz wołowy z pieczarkami? 

  • Wołowinę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę gulaszową, czyli na ok. 2 cm kawałeczki.
  • Na patelni mocno rozgrzewamy olej. 
  • Kawałeczki wołowiny obtaczamy w mące i następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Smażymy małymi porcjami, aby każdy kawałeczek wołowiny ładnie się zrumienił. Usmażoną wołowinę przekładamy do większego garnka, w którym będziemy gotowali gulasz.
  • Mięso zalewamy wodą, tak aby poziom wody był o ok. 5 cm wyżej niż wołowina (ja wlałem ok. 2 litry). Gotujemy na średnim ogniu. 
  • Cebulę i marchewkę czyścimy, i kroimy w średnią kostkę. Warzywa obsmażamy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodajemy do gotującego się gulaszu.
  • Pieczarki kroimy w ćwiartki. Obsmażamy na oleju, na średnim ogniu, na złocisty kolor. Dodajemy do gotującego się dania. 
  • Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki, fasolę z puszki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu, paprykę w proszku, płatki chilli.
  • Garnek przykrywamy i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 3-3,5 godziny. 
  • Co 10-15 min mieszamy, aby nic nie przywarło.  W razie potrzeby dodajemy jeszcze wody (ja podczas gotowania dolałem jeszcze ok. 500 ml).
  • Gdy gulasz będzie ugotowany solimy i dodajemy pieprz.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Gulasz wołowy z pieczarkami - przepis

Gulasz wołowy z pieczarkami - przepis

Podobne przepisy

1 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: