Gulasz wołowy z pieczarkami
czwartek, lutego 07, 2019Dzisiaj przepis na danie, które nie zrobicie w 15 min, ani w godzinę. Na danie, którego przygotowanie jest łatwe, ale czasochłonne. Na przepyszne danie, które z pewnością lubi każdy. Czyli przepis na gulasz wołowy z pieczarkami!
Gulasz wg. tego przepisu wychodzi po prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz smakuje jeszcze lepiej! Gulasz zazwyczaj podaję z kaszą gryczaną, kaszą ziemniaczaną, albo z kuskusem.
Z tym przepisem wiąże się dosyć dziwna historia. Pewnego razu rodzice wyjechali na wypoczynek w góry, zostałem na kilka dni sam. Właśnie w tamtym okresie byłem strasznie zabiegany, rozumiałem, że czasu na gotowanie wcale nie będzie, no ale problem lekko się rozwiązał po tym jak ugotowałem pełny gar gulaszu. No i przez 5 dni z głowy miałem przygotowania obiadów. Wcale mi się nie znudził, ale po tym jego jeszcze nie przygotowywałem :D
Idealny gulasz wołowy z pieczarkami - przepis:
900 g wołowiny z łopatki
100 g mąki
2 średnie cebule
3 większe marchewki
Puszka krojonych pomidorów (ok. 400g)
400 g pieczarek
Puszka gotowanej czerwonej fasoli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki płatków chilli
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Jak zrobić idealny gulasz wołowy z pieczarkami?
- Wołowinę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę gulaszową, czyli na ok. 2 cm kawałeczki.
- Na patelni mocno rozgrzewamy olej.
- Kawałeczki wołowiny obtaczamy w mące i następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Smażymy małymi porcjami, aby każdy kawałeczek wołowiny ładnie się zrumienił. Usmażoną wołowinę przekładamy do większego garnka, w którym będziemy gotowali gulasz.
- Mięso zalewamy wodą, tak aby poziom wody był o ok. 5 cm wyżej niż wołowina (ja wlałem ok. 2 litry). Gotujemy na średnim ogniu.
- Cebulę i marchewkę czyścimy, i kroimy w średnią kostkę. Warzywa obsmażamy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodajemy do gotującego się gulaszu.
- Pieczarki kroimy w ćwiartki. Obsmażamy na oleju, na średnim ogniu, na złocisty kolor. Dodajemy do gotującego się dania.
- Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki, fasolę z puszki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu, paprykę w proszku, płatki chilli.
- Garnek przykrywamy i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 3-3,5 godziny.
- Co 10-15 min mieszamy, aby nic nie przywarło. W razie potrzeby dodajemy jeszcze wody (ja podczas gotowania dolałem jeszcze ok. 500 ml).
- Gdy gulasz będzie ugotowany solimy i dodajemy pieprz.
Gotowe! Smacznego!
1 comments
Uwielbiam gulasz z wołowiny ☺
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)