Idealne racuchy drożdżowe z nutellą
środa, lutego 27, 2019
Obiecałem sobie, że nie będę... że nie będę dodawał do przepisów słowa „IDEALNIE”. Nie udało się. Po prostu nie mogę, bo ten przepis, to istne cudo! Zbliża się Tłusty Czwartek, więc dzisiaj będzie tłusto, kalorycznie, słodko, czekoladowo, glutenowo! Zapraszam na idealne racuchy drożdżowe z nutellą. Racuchy wg. tego przepisu wychodzą po prostu przepyszne. Bardzo pulchne, słodkie, z dużą ilością nutelli w środku. Dla mnie, to prawdziwe połączenie polskiej klasyki z nowoczesnymi smakami. Czego więcej potrzeba na Tłusty Czwartek?
Zrobienie takich racuchów jest bardzo i bardzo szybkie. Czasami gdy mam mało czasu, nawet nie odstawiam ciasta do wyrośnięcia i tak wyjdą. Jednak sami rozumiecie, że dla większej pulchności warto zaczekać pół godzinki. Słowem, są idealne. Nic dodać, nic ująć. Musicie wypróbować ;)
Idealne racuchy drożdżowe z nutellą - przepis:
250 ml mleka (1 szklanka)
7 g suchych drożdży instant
2 jajka rozmiaru M
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki oleju
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 łyżeczki soli
150 g nutelli lub innej pasty orzechowej/czekoladowej
Olej do smażenia
Jak zrobić racuchy drożdżowe z nutellą?
- Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 36-40 stopni C. Po włożeniu palca w mleko, musimy odczuwać, że jest lekko ciepłe.
- Do mleka dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
- Po tym dodajemy przesianą mąkę, sól, olej, jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite, ciągnące się ciasto.
- Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Nutellę w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego. Jeżeli nie mamy rękawa, to w następnych etapach przygotowania układamy nutellę na racuch za pomocą łyżeczki.
- Gdy ciasto urośnie, nagrzewamy patelnię z olejem. Radzę smażyć w dużej ilości oleju, wtedy racuchy wychodzą najlepiej, są wysokie i złociste.
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy jedną sporą łyżkę ciasta drożdżowego, na środek racucha wyciskamy niedużą ilość nutelli. Nutellę przykrywamy kolejną łyżeczką ciasta drożdżowego. Smażymy na średnim ogniu z obydwu stron po ok. 60-90 sekund, aż się ładnie zrumienią. (Jeżeli w trakcie smażenia widzimy, że ciasto jest rzadkie, a nutella wycieka z racucha, to dodajemy kilka łyżek mąki.)
- Smażę po max 3 racuchy za jeden raz, bo inaczej patelnia zbyt szybko wystyga. Z całej ilości ciasta wyszło mi 15 sporych racuchów.
- Serwujemy! Ja podałem z nutellą i bananem.
Gotowe! Smacznego!
6 comments
Rozpustnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńOhhh yes! Dziękuję ;)
UsuńWspaniale wyglądają te racuszki :) Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńSą naprawdę warte wypróbowania :D
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)