Sałatka cezar z kurczakiem
poniedziałek, lutego 04, 2019Sałatka cezar z kurczakiem to hit każdej imprezy! Zawsze robi furorę i znika momentalnie. Wcale się temu nie dziwię, bo łączy w sobie cudowne smaki: chrupiące liście sałaty rzymskiej obtoczone w sosie cezar, mięciutkie i soczyste kawałeczki piersi z kurczaka, złociste grzanki i jędrne plasterki parmezanu. Przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste i szybkie, chyba dlatego tak ją lubimy przyrządzać na imprezkach z kolegami.
Sałatka cezar z kurczakiem - przepis:
2 główki sałaty typu romaine (rzymska)
300 g piersi z kurczaka (1 większa pierś)
150 g bagietki (1 średnia bagietka)
100 g parmezanu
Sól
Pieprz
Oliwa
Oliwa
Sos:
1 jajko (Wcześniej sparzone. Wrzuciłem do wrzątku na 1,5 min)
1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 ząbki czosnku
Sok z połówki cytryny
150 ml oleju o neutralnym smaku (u mnie słonecznikowy)
Jak zrobić sałatkę cezar z kurczakiem i grzankami?
- Rozpoczynamy od zrobienia sosu. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w kielichu blendera i ubijamy do momentu powstania gładkiego sosu. Sos będzie dosyć gęsty.
- Po tym szykujemy pozostałe składniki. Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Posypujemy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania chrupiących, złocistych grzanek.
- Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilka cieńszych plastrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą. Smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 min z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu studzimy.
- Sałatę rzymską rwiemy rękoma na średniej wielkości kawałki. Umieszczamy w dużej misie.
- Do sałaty rzymskiej dodajemy sos (wg. smaku, ja dodałem tylko 2/3 porcji sosu). Dokładnie mieszamy, aby każdy liść był okryty warstwą sosu.
- Wystudzoną pierś kroimy na mniejsze kawałeczki.
- Tak przygotowaną sałatę rzymską przekładamy do misy, w której będziemy serwowali. Na wierzchu układamy pokruszone na mniejsze kawałki grzanki, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i plastry parmezanu (aby uzyskać cienkie plastry parmezanu użyłem obieraczki do warzyw).
Gotowe! Smacznego!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)