Mocno czekoladowa babka z serem
poniedziałek, kwietnia 06, 2020Mocno czekoladowa babka z serem |
W tym roku święta Wielkanocy będą inne niż zawsze, ale nie zmienia to faktu, że muszą być pyszne. Bez babki pewnie się nie obejdzie. Dzisiaj przepis na babkę mocno czekoladową z serem i dodatkiem chilli. Smakuje obłędnie! Jest wilgotna, miękka, niezbyt słodka i kusząco pyszna.
Uwielbiam ciasta czekoladowe i to właśnie one są moimi ulubionymi. Do przygotowania ciasta używam czekolady dwóch rodzajów - mleczną i deserową, co daje nam bardzo zbilansowany w smaku efekt. Dodatek chilli cudownie podkreśla smak czekolady, dla mnie to połączenie jest boskie, bo daje takie lekkie orzeźwienie, a jednocześnie pikantność smaków. Polecam używać mocnego, ciemnego kakao jak najlepszej jakości, bo wtedy babka będzie jeszcze lepsza - bardziej dekadencka!Jeżeli zrobicie tą babkę na Wielkanoc, to napewno nie będziecie zawiedzeni. Robi się ją bardzo prosto, a składniki są naprawdę dostępne. Mocno czekoladowa babka z serem ma w sobie coś unikalnego!
Mocno czekoladowa babka z serem - przepis:
100 g masła100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
0,5 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki ciemnego kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki płatków chilli
Szczypta soli
Masa serowa:
300 g trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu (można użyć też serka kremowego typu philadelphia czy mascarpone)
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
50 g masła
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek mleka
Jak zrobić Wielkanocną mocno czekoladową babkę z serem?
- Masło, cukier i pokruszoną czekoladę topimy w kąpieli wodnej - większą misę ze składnikami, ustawiamy nad rondlem ze wrzącą wodą. Misa z czekoladą nie może dotykać dnem wody. Ciągle mieszamy, aby masa nie nagrzała się zbyt mocno i topiła równomiernie.
- Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy jajka, mieszamy za pomocą trzepaczki, aż masa dojdzie do temp. pokojowej. Zbyt mocno nie ubijamy.
- Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy płatki chilli. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Tak powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao formy na babkę. Można użyć też keksówki, ale wtedy czas pieczenia może się zmienić.
- Składniki masy serowej umieszczamy w misie i ubijamy, aż wszystkie składniki połączą się i masa będzie lekko napowietrzona.
- Masę serową wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Zanurzając nóż w ciasto, robimy kilka chaotycznych ruchów, aby masy lekko się przemieszały.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od formy w jakiej pieczemy. Warto ciągle podglądać.
- Po upieczeniu, jeszcze ciepłą babkę dostajemy z formy. Studzimy na kratce, aby nie zaparowała.
- W międzyczasie robimy polewę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu, ciągle mieszając, do połączenia się składników. Studzimy.
- Wystudzoną babkę polewamy bardzo lekko ciepłą polewą czekoladową. Przekładamy babkę z kratki na ładniejszy talerz i serwujemy!
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
1 comments
Przepis czekał w zakładkach kilka miesięcy, ale w końcu wypróbowałam i na pewno powtórzę - babka jest bardzo smaczna :) miałam tylko problem z wymieszaniem masy serowej, ponieważ ta była rzadka (użyłam twaróg na sernik), a ciasto na babkę mocno zbite, następnym razem spróbuję z mascarpone, który jest bardziej gęsty i może pójdzie łatwiej.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)